Европа

Великобритания ще започне регистрация на гражданите на ЕС

В подготовка за Brexit Великобритания ще започне регистрация на около трите милиона граждани на ЕС, пребиваващи дългосрочно на нейна територия. По подразбиране ще получават статус на уседналост.

Регистрация е необходима, за да нямат проблеми гражданите на ЕС. След напускане на Великобритания автоматично те биха загубили правото си на свободно движение и работа и там. Brexit обаче не би трябвало да води до тяхното изгонване.

Има организация на засегнатите граждани на ЕС във Великобритания, бореща се за правата им. Казва се the3million.

Процесът на регистрация се очаква да започне до края на 2018-а. Амбър Руд (секретар на Home Office) обяви че са улесняване процеса на регистриране до Април 2018-а ще бъдат наети допълнителни 1200 служители. Вече са заделени 50 милиона паунда за подготовка на системата за регистриране.

Обещава че процеса ще бъде напълно различен от затормозения процес на кандидатстване за постоянно пребиваване. Очаква се да има лесна онлайн регистрация, вместо 80 страници документация и формуляри. Одобрението за статус на уседналост също би трябвало да е лесно и безпроблемно, освен за хора с криминални регистрации.

Става малко по-сложно с членовете на семействата на регистрираните за уседналост и вероятно процеса ще прилича малко на този на САЩ. Ще се изисква някакъв минимален доход на пребиваващия, за да бъде осигурен достъп до Великобритания на членове на семейството му.

Очаква се да бъде оформен план за гражданите на ЕС, желаещи да емигрират там. Този статус на уседналост ще важи за до две години след Брексит. Освен за класиралите се за highly skilled permit, който е за от три до пет години. След тези период дори гражданите на страни от ЕС както България ще бъдат просто чужди граждани във Великобритания.

Източник
The Guardian

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button