България

Нов протест пред посолството на Украйна

На 14-и Октомври пред посолството на Украйна в София се проведе странен протест по повод промените в украинския образователен закон преди месец половина.

Защо 20-ината човека са решили да протестират пред посолството на Украйна чак след месец и половина не е ясно. Кои са – също, въпреки че избягващите камери и коментари хора предимно с тъмни очила са все по-познати. Представят се „както хора от различни партии и организации“. Не споделят от кои именно. Странно е защо изобщо протестират, след като избягват да бъдат чути и снимани (поне от малкото забелязали ги български медии). И дали знаят дали изобщо знаят защо са и какво правят там. Повечето плакати са грамотно отпечатани. Видео от събитието е публикувано в YouTube от акаунт на име Anti Nato.

Опитали са се да връчат на служители на посолството писмо. То не е било прието и им било изпратено после с препоръчана поща.

В него се обвинява Украйна:

 • Във водене на своя територия на гражданска война с въоръжените сепаратисти. В хода и́ били разрушени и множество къщи на българи (защото и българи живеели в Донецка област).
 • Дискриминация на етническа и езикова основа.
 • Гонение и тормоз на журналисти, депутати и инакомислещи. Вероятно визират случая със саморазправата с общински съветник Василий Кащи.
 • Оскверняване на паметници, свързани с българското малцинство. Явно имат предвид случая с паметника на българските опълченци в Болград. Само че тогава украинските власти помогнаха за почистването и охраната. Извършителите на провокацията все още са неизвестни и не се е повтаряла.
 • Липсата на сериозно разследване и правосъдие за действията на радикални нацоналистически организации.
 • Липсата на адекватно разследване на народните протести срещу предишната украинска власт.
 • И други.

Вероятно никой (поне в България) и не би разбрал за протеста. Посолството на Украйна обаче разпространи изявление до медиите:

Посолството на Украйна в Република България е изненадано от провеждане на акция на протест на 14 октомври в София под мотото за защита на българското национално малцинство в Украйна.

Украинската държава гарантира и продължава да гарантира спазването на правата и свободите на многобройните национални малцинства, живеещи на нейна територия. След провъзгласяването на независимостта на Украйна българското национално малцинство е получило значително по-големи възможности за запазване и развитие на своята национална идентичност, отколкото по време на комунистическото управление.

Като се има предвид чувствителността на въпроса за правото на националните малцинства да изучават родния си език, украинска страна предостави изчерпателни обяснения за новия Закон за образованието, приет на 5 септември т.г. Също така, използвайки възможността, бихме искали да подчертаем, че:

 • Приемането на Закона за образованието е насочено единствено към засилване на ролята на националните малцинства в Украйна, които чрез свободно владеене на държавния език ще могат достойно да представят своите интересите във всички сфери на обществения и професионалния живот.
 • Украинската държава няма никакво намерение да асимилира националните малцинства, които са етническо богатство. Новият Закон за образованието не ограничава правото на изучаване на родния си език, а напротив създава предпоставки за владеене от гражданите на Украйна на два или повече езика.
 • Закон за образованието е представен за разглеждане на Венецианската комисия и Украйна е готова да вземе под внимание нейните препоръки в процеса на неговата имплементация.
 • Украйна е готова за конструктивен диалог с всяка от заинтересованите държави с цел да се вземат предвид техните забележки и предупреждения. Съответно споменатият закон ще се имплементира в тясното сътрудничество с етническите граждани на Украйна, за да бъдат взети предвид забележките и предупрежденията.

Нашите принципни гаранции на езиковите права на малцинствата бяха изразени също така по време на срещата на Президента на Украйна П. Порошенко и Президента на Република България Р. Радев в Ню Йорк през септември 2017 година, като и по време на телефонния разговор на Министъра на външните работи П. Климкин Украйна с Вицепремиера, Министъра на външните работи на РБ Е. Захариева.

На 23-24 септември Председателят на Народното събрание на Република България Д. Главчев и представителна делегация от депутати на парламента посетиха местата на компактно местоживеене на етническите българи в Украйна, където лично говориха с активисти на българската общност, които категорично отрекоха обвиненията за предполагаемото нарушение на техните езикови права и забраната да учат родния си език.

Обективната оценка на новото образователно законодателство даде заместник министър-председател и министър на външните работи на Република България Е. Захариева в интервю по bTV на 13 октомври: „Новият закон за образованието в Украйна не ограничава българското малцинство, а по-скоро ще допринесе за изучаване на родния език.“

С оглед на горепосоченото Посолството разглежда днешното немногобройно събиране като планирана антиукраинска акция и провокационно мероприятие срещу украинско-българските приятелски отношения.

Явно от посолство на Украйна са били най-силно впечатлени и подразнени. Изглежда проявата е някаква не много успешна част от хибридната война. От посолството обаче са решили да разясняват. С това практически я популяризират.

Източник
Sofia PressФакти

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button