"Българска" постановка в Одеса

Нов „протест на българи в Украйна“… ама без българи

Украинските служби за сигурност са пресекли опит за нов протест на „българи в Украйна“ в края на Юни. Този път без участие на нито един етнически българин.

Около тридесетината души с български знамена явно са се опитали да повторят протеста от Май. За пореден път се прави опит бесарабските българи биват използвани (за щастие този път неуспешно) чрез „протест на българи в Украйна“ като пионки от чужди държави. В случая хибридната война между Руската Федерация и Украйна. Поради чувствителността на темата за бесарабските българи, вероятно се цели и разваляне на отношенията между България и Украйна.

Координиране на акцияПромотирането онлайн и медийното отразяване на акцията е било поръчано на известни на службите групи, чиито членове вече дават показания за координира на антиукраински дейности от територията на Руската Федерация.

Поръчител и главен организатор на акцията е Сергей Хижняк. Той е един от бившите ръководители на организацията „Млади Региони“. Про-съветската Партия на Регионите беше сред основните противници на народния бунт и еманципирането на украинците. Към момента се укрива в Руската Федерация.

Опита за акция е бил финансиран от руските служби чрез украинския гражданин Антон Давидченко, лидер на обществените организации „Народна дружина“ и „Младежко единство“ и координатор на движението „Народна алтернатива“. Също се укрива на територията на Руската Федерация.


Източник: СБУ, StopFake

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.