Волга

Волжските българи искат представителство на Република България в Казан

Рустам Фанисович Набиев, доцент по право, от Българската организация в Казан обясни желанието на волжските българи Република България да има свое представителство в Казан (Волжска България) в интервю пред агенция „Фокус”.

Доцент Набиев гостува в България заедно с други представители на организации на волжските българи по покана на Организацията на Обединените Българи.

Доцент Набиев

България изгуби руския пазар. В този план искам да обърна внимание на това, че в Казан няма българско представителство! Независимо от това, че всеки човек, който се нарича татарин, знае за своите български корен. Всеки. Волжска България – всички знаят какво означава това. По тази причина добро отношение към България в нашия регион има, но ето – представителство на България – няма. Допускам, че ако имаше такова, то би могло да работи и с туристите, а туристическият поток да носи пари на България. Също така – да работи за поддръжка на етническите и културни връзки с България. Ако бъде открит такъв център, България би могла да продава своя продукция, ако този център я представя във Волжския регион.

Спроед него въпреки конкуренцията на Турция, ще има интерес от туристи за българското Черноморие. Особено за периода септември – октомври, когато у нас морето е евтино, а в Поволожието е приключила активната селскостопанска работа.

Българите от Волжска България са акцент в тазгодишното издание на „Българиада 2011” – дело на Организацията на Обединените Българи. По този повод в България, по покана на организацията, гостуват представители на български организации, които се срещнаха с председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). На срещата в ДАБЧ са присъствали Тагир Мирзатович Абдулин, археолог от Българската организация в Уляновска област, Рустам Фанисович Набиев, доцент по право от Българската организация в Казан, Ахмет Закиевич Рахимов, професор по педагогика и Роберт Шамгилович Азаматов, преподавател по медицина от Българската организация в Башкортостан, инж. Дочо Шипковенски, главен секретар и член на Управителния съвет на Организацията на обединените българи (ООБ), член на Управителния съвет на Общобългарския парламент и секретар и член на Управителния съвет на Международната академия по българознание, иновации и култура, Христо Христов, член на Изпълнителния съвет на ООБ и на Съюза на българските писатели.

„Българиада” вече става традиционно събитие. Целта на Организацията на обединените българи е да работят за културно и духовно единение на всички българи по света.
В тазгодишното издание на конференцията е имало научна част, свързана с древните предци на българите – траки, славяни, прабългари и всички, които са участвали във формирането на нашата народност.

Обсъждаха се въпроси свързани със структурата, развитието, приемането на един регламент, който да бъде препоръчителен за всички българи от света. Гостите от Волгоуралието, наследници на древните българи, представляват нашите организации от Уфа, Уляновск, Казан и други градове, които не успяха да дойдат – от Чувашия, Петербург и т.н.

каза Дочо Шипковенски.

Представители на български организации на българите от някогашната Волжска България са били на посещение в Перник на 17 Септември 2011. Там те са били придружавани от председателя на Държавната агенция на българите в чужбина (ДАБЧ) Росен Иванов. Наследниците на българите от Волжска България са посетили крепостта Кракра, както и местният музей.

На среща в ДАБЧ по-рано същия ден те са получили подарък от Росен Иванов – учебник по български език, специално направен за сънародниците ни зад граница.


В голямата си част интелигенцията в Република Башкортостан са българите

каза в интервю за Агенция „Фокус” професор Ахмет Закиевич Рахимов, председател на Клуб на Bългарската Интелигенция в Република Башкортостан, град Уфа. По думите му Клубът на Българската Интелигенция в момента има към 70 активни члена, но потенциалът му е те да се увеличат. Има интерес от създаване на филиали на клуба в различни градове и села.

При последното преброяване в Башкортостан наследниците на Волжските Българи теоретично имаха възможност да самоопределят като българи.

Професор Рахимов за българите в Поволожието и Урал:

Ахмет Рахимов

У нас интелигенцията в големия си процент са българи. Но у нас думата „болгар” не я знаят. Това понятие – „болгар” дълго време беше забранена дума, забранено име. Когато написах книгата „Волжска България и нейната съдба”, на мен ми беше казано „не пиши”. След 40 години успях да издам тази книга, който настъпиха нови времена, ново управление, нова конституция. Днес ние в Урал се наричаме българи. По време на преброяването ние провеждахме агитация за това – който иска, свободно да може да се определи като „българин”. Миналата година се състоя преброяване на населението. Преди това преброяване имаше указание – да се определяме или башкири, или руснаци, или татари в най-добрия случай. Но да не се определяме като българи… Но Уралска България – тя съществува, българите са се разпространили по света и те се явяват сред най-грамотните. По тази причина нашият клуб се нарича „Клуб на българската интелигенция”. Стараем се да съхраним българския етнос, понятието „българин”. По тази причина сме тук и е много хубаво, че МАБИК – Международната Академия по Българознание, Иновации и Култура провежда ежегодно конференции. Това спомага за възраждането на българския народ

каза професор Рахимов.

Ахмет Рахимов, който е педагог по професия, е сред авторите на методика за обучение и възпитание на децата в средното образование и е готов да сподели опита си в България ако някой прояви интерес към него.

Мога да кажа, че в Русия и дори – в Съветския съюз ние създадохме най-добрите методики и за обучение, и за възпитание. Ние гарантираме развитието на децата. Те трябва да бъдат образовани и здрави. Така моята методика се нарича „здравеопазваща технология”. Ако в училище бъде внедрена наша методика, от една страна това води до укрепване на здравето, от друга страна – до развитие на творческите способности и от трета страна – до развитие на нравственото възпитание. Това е духовно здраве.

Източник
ИА Фокус

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button