РС Македония

България очаква ясно потвърждение за Спаска Митрова

България очаква да получи ясно потвърждение, че македонският президент не може да изпълни искането за помилване по изключение на Спаска Митрова.

Каза пред Агенция „Фокус” зам.-външният министърът Марин Райков.

Все още очаквам да разбера, че такова писмо е получено от нейното семейство. Естествено е, че ние ще си направим нашите изводи от тази постъпка. Своите изводи ще направи и българската общественост. Ние следим случая с безпокойство и европейската толерантност по отношение на този тип практики в Македония сред българското общество разбираемо започва да се изчерпва.

коментира Марин Райков.

Сигналът, с който у нас разполагахме до този момент, е, че в Македония не достига политическа воля за прилагането на европейските критерии в областта на правата на човека по отношение на хората с българско самосъзнание, допълни още зам.-министърът.

Това, което мога да кажа е, че ние сме направили запитване относно възможността да се видим с г-жа Митрова и до този момент нямаме отговор. Независимо, че бяхме уверени преди това, че ще ни бъде разрешено два пъти месечно да имаме достъп до нея и да осъществим свиждания в затвора. Нямаме все още отговор на направеното искане

, каза още той.

Според Райков страната ни е използвала всички инструменти по този случай.

Не трябва да има никакво съмнение, че България ще продължи да използва всички ресурси, които са възможни и допустими в рамките на своя приятелски диалог с една страна, която би желала един ден да започне преговори и да стане част от нашето общо политическо и икономическо пространство на Европейския съюз, за да може да намерим някакво решение на затрудненията, които Македония има в изпълнението на копенхагенските критерии, включително и тези, свързани с правата на човека.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button

Използвайки този сайт, се съгласявате с използването на "бисквитки" Повече информация

Този сайт използва "бисквитки" (минимално количество информация за възможностите на устройството Ви) за да подобри функционалността.

Затвори