ЕвропаНовиниРС Македония

Писмо от Европейската Комисия относно Спаска Митрова

Генерална дирекция „Разширяване“ на Европейската комисия е изпратила писмо до правозащитници относно българската гражданка Спаска Митрова,

хвърлена три месеца зад решетките на зловещия затвор „Идризово“ за бракоразводен спор, съгласно средновековна присъда на съдилищата в Бившата Югославска Република Македония.

В писмото се казва, че Европейската комисия отчита обществените тревоги, породени от този случай.

Позволете ми да Ви уверя, че Европейската комисия отблизо следи текущите реформи в правораздаването на страната, тъй като това е ключов елемент на Копенхагенските политически критерии за членство. Оценката на последните развития ще бъде публикувана тази есен в доклада на Комисията за прогреса на страната.

По-нататък писмото съветва Спаска Митрова да получи висококомпетентна юридическа помощ и да се обърне към Международния съд за човешките права в Страсбург, при изчерпване на процедурните възможности на македонската съдебна система. Писмото е подписано от Кристиан Хедберг, началник Отдел „Бивша Югославска Република Македония“ в Директорат „Хърватия, БЮРМ и Турция“ на Генерална дирекция „Разширяване“ на ЕС.

Свали в PDF

Свалете в PDF

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button