Свят

Общо 13 българи са пленени от пирати

Пленените от сомалийски пирати български моряци станаха 13, след като снощи в Аденския залив бе отвлечен втори кораб с българи на борда. За щастие за сега няма данни за пострадали.

На 28 декември от сомалийски пирати бе отвлечен танкер „Сейнт Джеймс Парк”, на борда на който има петима български моряци. Танкерът бе отвлечен в Аденския залив и два дни по-късно бе на около 800 мили от сомалийския бряг. В новогодишната нощ танкерът е достигнал бреговете на Сомалия.

Бих искал да отбележа, че нашите мисли и молитви са с екипажа на отвлечения кораб, особено с българите, а също така нашите мисли са и със семействата на похитения екипаж

каза Джон Харбър, говорител на европейската мисия в Аденския залив „Аталанта”.

Роднините на петимата моряци не са изявили никакво желание за контакт с медиите, като поддържат връзка само с Министерството на външните работи. Специално сформираният кризисен щаб във Великобритания прави всичко възможно да се свърже с похитителите на танкера, за да стане ясно какви са техните искания.

Практиката от подобни случаи показва, че обикновено похитителите оповестяват исканията си 48 часа след отвличането на кораба.

С изключение на Емил Дянков от Русе, който е фитер на кораба, останалите българи в екипажа на отвлечения танкер са от Варна. Това са Стефан Атанасов, Светозар Тенев, Николай Колев и Ивайло Русев.

Не очаквам да има лошо отношение към нашите моряци.

Милен Керемедчиев
Милен Керемдчиев

Това каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев във връзка с отвлечените от пирати българи на кораба „Джеймс Парк”.

Всяка агресия към моряците би намесила международната общност и държавите, от които са отвлечените.

смята Керемедчиев.

Очаквам развитие между 30-я и 40-я ден. Колкото и неприятно да звучи, това е един добре организиран високодоходен бизнес

каза още той.

Снощи от пирати е бил отвлечен още един кораб, в чийто екипаж има осем български моряци. Корабът е автомобиловоз. Отвлечен е на 620 мили от сомалийския бряг. 25-членен екипаж има на кораба. От тях има осем българи. Няма информация за пострадали. Отвличането е станало доста навътре в открито море.

Драговест Горанов

Министерството на външните работи (МВнР) и Кризисният щаб поддържат връзка с оперативното командване на въоръжените сили на Европейския съюз – мисия „Аталанта” и с българското посолство в Лондон, чрез което се осъществява връзката с оперативното командване. Там се намира и седалището на фирмата „Зодиак Меритайм”, която е съдействала при наемането на тези осем български моряци на кораб „Ейшън Глори”. Това е информацията на този етап, вероятно по-късно ще има още данни за самия кораб, броя на моряците, имената и т.н.

– каза Драговест Горанов.

Корабът е бил похитен навътре в морето, докато е преминавал по маршрут от Азия към Европа. От българския офис на британската компания-собственик на кораба увериха, че всички моряци са в добро здраве, имат на разположение храна и вода и нормално отношение от похитителите им.

Източник
агенция Фокус

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button