Западни Покрайнини

Трети паметник на Левски в Западните покрайнини

В навечерието на 141-та годишнина от неговата гибел, премиерите на България и Сърбия откриха трети паметник на Левски в Цариброд (Димитровград), Западните покрайнини.

Инициативата за поставянето на бюста е на кмета на града Небойша Иванов по желание на гражданите на Цариброд. Скулптурата е дело на проф. Валентин Старчев и е дарение от строителната компания TRACE.

Български премиер не беше стъпвал в Западните покрайнини от много години. Последното посещение на по-високо ниво е било от страна на ексвицепремиера Цветан Цветанов през септември 2011 г. Цариброд е бил посещаван от министри на различни кабинети.

Откриха паметник на Васил Левски в Цариброд

Пред 1500 души, присъстващи на откриването, премиерът Орешарски заявил, че хората са се събрали, за да отдадат почит пред духа на Левски, да се преклонят пред неговите дела и да „почерпим сили за нашето общо европейско бъдеще“. Орешарски споделил, че сръбският му колега Ивица Дачич го е уверил, че българското малцинство в Димитровград ще бъде „мост между двата народа“.

Двамата министър-председатели са разговаряли за подобряване на икономическите връзки и трансграничното сътрудничество между България и Сърбия, както и за привличането на инвестиции от частния бизнес.

Трети паметник на Васил Левски в Сърбия

Орешарски изразил своята убеденост, че паметникът в Димитровград ще символизира разбирателството между два братски народа, което през годините неведнъж бе поставяно на изпитание.

Пламен Орешарски

Ако Левски беше сега сред нас, убеден съм, че щеше да ни измери строго с поглед, да ни подкани да работим още по- усърдно за отечеството, да ни попита защо още не сме изградили неговата чиста и свята република и да ни завещае отново своята визия за България като част от общността на свободните народи.

Нека да се поучим от грешките на миналото и да гледаме с надежда в бъдещето. Вярвам, че днес слагаме основите на още един духовен мост между нашите две страни. Нека всички да продължим да носим Левски в сърцата си и да следваме неговите идеали и стремежи, които са не само рамка на нашето съществуване, но и задължение и дълг.

Нека нашата съпричастност към идеите на Левски бъдат критерий за нашите добросъседски отношения и общото ни европейско бъдеще

Пред събралите се на площада Ивица Дачич казал, че сега е време за градене на добри и толерантни отношения.

Ивица Дачич

Невинаги в историята сме били умни, а днес искам вашите и нашите деца повече никога да не воюват, а заедно да откриват фабрики.

Думата „Балкани“ е съставена от двете турски думи Бал-Кан, което означава кръв и мед. Стига кръв, време е за мед

Той се обявил за провеждане на съвместно заседание на правителствата на двете страни, на което тема да бъде и трансграничното сътрудничество между България и Сърбия.

Дачич е обещал, че в сътрудничество с Националния съвет на българите сръбското правителство ще направи всичко възможно за решаване на бюрократичните проблеми, свързани с българското малцинство в Сърбия.

Дачич е говорил и за бедността в тази част на Сърбия, като каза, че безработицата е висока, а заплатите са далеч под средните за страната.

Не е споменавал дали след както отношенията между България и Сърбия вече са толкова приятелски, Сърбия все още се нуждае от буферна зона за защита от Бъгария. И ако не, кога точно възнамерява да върне откъснатите с тази цел по Ньойския договор Западни покрайнини.

Паметник на Васил Левски в Цариброд

Преди обяд Орешарски е бил посрещнат от кмета на Цариброд Небойша Иванов и след среща с него се отправил към гимназията „Св. Св. Кирил и Методий“ за разговор с директора, учителите и учениците от българската паралелка на училището.


Източник: Dnes.bg

Източник
Dnes.bg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button