Свят

Паметник на Левски в Чикаго

В присъствието на десетки родолюбиви българи бе открит триметров паметник на Левски в Чикаго пред сградата на българския православен храм „Св. Иван Рилски – Чудотворец“.

Българският свещеник Никола, е долетял специално от Лос Анджелис за церемонията, отслужил е водосвет и е водил неделната празнична служба в храма.

На церемонията по откриване на паметника са присъствали обществени личности, учители, деца и гости, а също и представители на различни български организации в Чикаго.

Паметника е дарение от строителя от Ахелой Милчо Томов и фондацията му „Ние, българите по света“. Той поверява изработката на паметника на младите скулптури Христо Георгиев от Поморие и Милен Каменов от Враца.

Защо в Чикаго? Защото най-много българи, най-българският град в света е Чикаго. А защо аз? Може би има връзка моят пра-пра дядо Петър Аладжата, в Габрово, който е бил касиер на Комитета, който Левски създава. И е лично назначен от Левски. Даже Евангелието, което е в тамошния комитет в революционния комитет, е в нас… Това ме подтикна да го направя.

Първия паметник на Васил Левски, после ще има и на Макгахан, и на Ботев вероятно, а в ъгъла ще има и на Кирил и Методий в бъдеще. За това, че това ще стане най-българският център в света.

Снимки от събитието могат да се видят на сайта на EuroChicago.

Това е вторият паметник на Васил Левски в САЩ след този пред посолството ни във Вашингтон.

Източник
EuroChicagoБНР

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button