РС Македония

БККС откри офис в Струмица

Българският културен клуб – Скопие (БККС) откри първия си офис в Струмица, Бивша Югославска Република Македония.

Струмица 2014 – Откриване на Български културен клуб

Това ще е място, където жителите на Македония с българско самосъзнание ще могат да споделят проблемите, които им създават държавните институции. Предвижда се и изграждането на библиотека, чрез която хората могат да опознават историята на България, сподели председателят на структурата Лазар Младенов и допълни, че скоро в клуба ще има представяне на книги и изложби.

Присъствали са представители на множество патриотични организации – Българското сдружение на родовете от Македония, Национално дружество „Традиция“, Организация „БГ Патриот“, Студентско сдружение „Вардар“, Студентско сдружение „ЕГО ПОЛИТИКО“, Младежки консервативен клуб, Сдружение за македонско-българско приятелство. В тържеството участва и българският консул в Битоля Чавдар Младенов, главният експерт “Войнишки паметници” в Министерството на отбраната Иво Антонов, представители на ръководството на ВМРО-БНД, както и много граждани.

Новият офис на БККС в Струмица е първото по рода си седалище на официално регистрирана неправителствена организация на българите в Република Македония. Ръководството на БККС се надява в най-близко бъдеще да бъдат открити поне още няколко офиса в различните региони на страната.

В този клуб ще се помещава и българско читалище, което ще бъде второто българско читалище в Македония след това в гр. Велес. Българската Академия на Науките и Изкуствата (БАНИ) ще подари  на новото читалище в Струмица 5000 тома от различни области на човешкото познание – художествена литература, история, различни клонове на науката, политология, социология, етнография, езикознание и др.

Източник
Български Културен Клуб Скопие

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button