читалище във Велес

Откриха българско читалище във Велес

На 31 юли в гр. Велес родолюбиви Българи от Македония откриха първото българско читалище във Велес, Република Македония след 1944 година.

Читалището се помещава в къщата на големия българин Драги Каров и носи името „Иван Михайлов“.

Първото българско читалище във Велес се открива по инциатива и при непосредствената помощ на Българската Академия на Науките и Изкуствата и на Асоциацията на Българите по Света. За реализирането на идеята голямо съдействие оказа министърът за българите зад граница г-н Божидар Димитров. За читалището са доставени чрез дарения павече от 1600 тома българска литература. Предстои да се оборудва и компютърна зала към читалнята на библиотеката.

ВелесОткриването на читалището станало точно в 12 часа. Присъствали много българи от Велес, Скопие, Кавадарци, Куманово, Охрид, Струмица, Прилеп, Кочани, Берово и Битоля, Николай Тошев – внук на Пере Тошев и председател на Съюза на Македонските Организации, Виктор Канзуров – журналист и защитник на Българската кауза в Македония, Владимир Спасов – председател на Асоциацията на Българите в Македония „Радко“, Спас Ташев – съветник в екипа на министъра без портфейл Божидар Димитров, както и българи специално дошли от България – от Съюза на Македонските Дружества начело с Николай Тошев, от ВМРО-БНД – зам. председателя Джамбазки, от ПП „Атака“, ОБН „Целокупна България“- д-р Ангелов и д-р Недокланов и представители на Читалище „Славянска беседа“ в София.

Тържеството е било открито от г-н Драги Каров.

Председателят на БАНИ и почетен председател на Асоциациятата на българите по света акад. проф. д-р Григор Велев съобщи, че БАНИ заедно с Асоциацията на българите по света и Световният Парламент на Българите желаят да възродят една национална традиция – откриване на читалища. Взето е решение да се открият 10 читалища в големите градове на Р. Македония.

Към всяко читалище в последствие ще се открият съботно-неделни училища за изучаване на основните езици на ЕС – английски, френски, немски, италиански и испански, както и литературен български език.

ВелесДен преди откриването на читалището, група представители на Българската Академия на Науките и Изкуствата, на път за Велес са били спрени за митническа проверка на граничния пункт Лисичково-Делчево.

Македонските митничари претърсиха колата ни, като че ли сме контрабандисти и ни иззеха детски книги и детски енциклопедии, които носехме като дар на читалището. След близо 2 часа интензивни консултации със Скопие и след като разбраха, че ние сме учени, началникът на митницата ни се извини, като каза, че всичко това било станало, защото между книгите имало една, макар и детска историческа книга, в която се твърдяло, че Гоце Делчев е българин. Пуснаха ни. След нас обаче македонските митничари са претърсвали и вземали книги и на други българи, които са пътували за откриване на читалището във Велес.

Това разказаха от Българската Академия на Науките и Изкуствата.


Българска Академия на Науките и Изкуствата и Асоциацията на българите по света приканват всички родолюбиви граждани, имащи възможност да отделят от своите библиотеки книги от български и чуждестранни автори и ги дарят за откриване на български читалища в населени места в Р Македония. Моля, даренията на книги и литература да се изпращат на адрес: гр. София 1303, бул. Сливница 146 вх. В, ет 1, ап 2 – Българска Академия на Науките и Изкуствата.


Драги Каров е известен с това, че неведнъж е отстоявал Българската кауза по времето на СФР Югославия и след това в БЮР Македония, за което е хвърлян няколко пъти в затвора и пребиван от полицията. Дядотo на Драги е бил опълченец от Руско-турската освободителна война, а след това деец на Българското македонско освободително движение, родом от Велес. Баща му също е лежал в затвора заради това, че неведнъж е заявявал Българския си произход по времето на титова Югославия.


Източници: Actualno, БНС

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.