Западни Покрайнини

Образованието на български език в Западните Покрайнини куца

Българският език все още е факултативен, няма българска паралелка в Цариброд и не влиза в общия бал при завършване на училище. Поне има напредък с учебниците.

В Сърбия родителите избират езика на който да се образоват децата им при записването им в първи клас. За българчетата в Западните Покрайнини вариантите са три – на сръбски, на български или двуезиково, след закон, приет още през 1992-а.

До скоро липсваха учебници и преподаватели за обучение изцяло на български. След стартиралия през 2014-а проект за 112 000 Евро, напредък има.  Според Катерина Симеонова, директор на ОУ Христо Ботев в Цариброд, училището е подготвено и с преподаватели и с помещения за паралелка на български език.

Имат отделен преподавател от първи клас и това, което училището се старае не само чрез часовете, не само от уроците, но и много повече с извънкласна дейност, извънучилищна дейност със сътрудничество с институции от България да направим така, че учениците много по-често да са в състояние да приказват на български език.

Всяка година се прави презентация, но все още недостатъчно родители избират да запишат децата си в българска паралелка. Сръбското Министерство на Образованието обаче за 25 години все още не е направило адекватен план и програма за двуезиково обучение. Повечето родители избират варианта за обучение изцяло на сръбски. От основното училище биха желали да може а се сформира паралелка и с под 15 ученика (както е по норматив сега). Българския остава като майчин с елементи на култура и традиция. Учи се (по желание) по два часа седмично.

Може би затова, че учениците на 7 годинки все още са малки. Може би затова, че още липсват учебници за българския език, за малките класове и просто надяваме се, че всичките тези трудности ще се преодолеят.

 

Стефан Стойков, заместник-председател на Националния съвет на БНМ казва:

За първи път този национален съвет има и учебници след 30 години за основното училище и след 50 и нещо години за средното училище. Учебниците от първи до шести клас вече са по училищата, ето моето дете е шести клас и има всички учебници.

Тук ни е молбата към министерството на образованието на България и Държавната агенция за българи в чужбина да съдействат да направят комисия и да кажат кое е най-подходящо да изучават от българската история българите в Сърбия.

Според информация на БНТ са отпечатани (всичко) 64 комплекта с по 30-40 учебника. Те могат да бъдат закупени от училищата на цени както учебниците на сръбски. От Националния Съвет на Българите в Сърбия казват че са в процедура учебници за седми и осми клас. Би трябвало да бъдат отпечатани до 1-ви Септември.

Скромен напредък като за 112 000 Евро, но все някакъв…

Владица Димитров, кмет на Община Димитровград/Цариброд казва:

Аз се надявам, че за година до две ще решим тази паралелка. Това е до 88-ма година било училище, където се учело на български език. След това българският език се учи като и сръбския, но сега е само факултативен и това е срамота за едно малцинство.


Източник: БНТ

Източник
БНТ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button