съд

Нов процес срещу Спаска Митрова на трети Ноември

На 3 ноември 2009 година от 10 часа в съда в Гевгели ще има нов процес срещу Спаска Митрова. Заседанието е открито. Пред Агенция „Фокус” тя обясни, че на делото ще се разглежда условната присъда от 6 месеца затвор. Присъдата беше условна, но бащата и Социалният център искат тя да стане затвор.

Спаска МитроваПрисъдата е по същия повод – дъщерята Сузана, за която в дома на моите родители не съм осигурила легло за бащата, за да се вижда с детето, каза Спаска Митрова.

До ден-днешен нямам никакъв писмен документ – защо ми взеха дъщерята Сузана и не ми я връщат

– това каза пред Агенция „Фокус” Спаска Митрова от Гевгелия, която беше освободена от затвора „Индризово” на 8 октомври. На 3 ноември предстои нов процес в съда в Гевгелия, на който бащата на Сузана и Социалният център ще настояват 6-месечната условна присъда на Спаска да стане ефективна и тя отново да лежи в затвора.

Къде да си търся правата, какво да направя по случая? Няма никакъв писмен документ – защо ми е взета Сузана и защо не ми я връщат. Искам да ми дадат документ – помолила съм и писмено, и устно. Нищо. Абсолютно нищо

– каза Спаска Митрова.

По думите й – според телевизионните интервюта, които дава бащата на детето й, Сузана е при него.

А дъщерята там плаче всяка вечер. От съседите, които живеят близо до бащата на Сузана, знам, че плаче всяка вечер за мене. Нищо, нищо… 9,30 я изкарват навън, в два часа я връщат. Не знам какво ще стане. Не ми връщат детето, а мен пак ме дават на съд. Продължават по същия начин. Защо не съм му осигурила легло в дома на моите родители? Това е чужд дом. Първо и основно – не е мой дом. Освен това – аз се разведох. Къде го има това – бившият съпруг да ти дойде в къщата с легло, за да има свиждане с детето?

– каза Спаска Митрова.

България ще има възможност да проследи много внимателно новия съдебен процес срещу Спаска Митрова

каза пред Агенция „Фокус” заместник-външният министър Марин Райков. Чрез Посолството в Скопие страната ще проследи много внимателно как ще се подходи към този процес.

Ние не можем още от сега да коментираме евентуалните решения на съда, тъй като се надяваме, че съдът е независим и всякаква намеса в неговата работа с предварително заявени очаквания за конкретно негово решение, могат да бъдат изтълкувани като намеса, същевременно очевидно е, че демократичната общественост в Македония и в България има много ясни очаквания проблемите, свързани с правата на Спаска Митрова, да бъдат гарантирани и да бъдат уважени нейните права на майчинство. Случаят с отнетото дете на Митрова е човешка трагедия, която е повод за огромна загриженост за всички нас.

каза той.


Източник: Агенция Фокус

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.