нападенията

Външно протестира срещу нападенията на български камиони в Гърция

МВнР настоява за незабавна намеса на гръцката полиция, която да предотврати актовете на посегателства срещу личността и имуществото на българските превозвачи

Заради зачестилите нападения над българи в Гърция, Министерство на Външните Работи изпрати на Посолството на Република Гърция в София нота, в която българската страна изразява дълбоката си загриженост във връзка със зачестилите напоследък инциденти с български камиони и техните водачи, извършващи превози на територията на Гърция. В нотата се отбелязва, че формите на протест, които нарушават фундаментални права и свободи на други граждани на ЕС и засягат основополагащите принципи на Свободния пазар на Общността, са неприемливи.

Българският съюз на товарните превозвачи вече поиска помощ от държавата заради нападенията срещу български камиони на територията на Гърция.

Сериозно сме обезпокоени от факта, че гръцките превозвачи изливат стачните си вълнения като нанасят сериозни щети на български автомобили, в това число палежи, физически удари, нарязване на гуми, чупене на стъкла, огледала, фарове. Зачестиха случаите на нападения над български шофьори, които преминават през Гърция в района на пристанищата Игуменица и Пирея, както и в участъци в района на Атина.

От съюза съобщиха, че възнамеряват да инициират протестен поход към всички КПП към Гърция, в знак на съпричастност с пострадалите български превозвачи и останалите< потърпевши от безчинствата на стачниците и безхаберието на гръцката държава.

Валентин Бянов, председател на Български съюз на Товарните Превозвачи заяви

Ще организираме един поход към гръцките контролно-пропускателни пунктове, ще подготвим стикери до края на седмицата. Ние няма да слезем на нивото на гръцките протестиращи колеги, ние няма да затваряме пътища, ние няма да си пречим самите ние на себе си, както правят те.

По думите му – щетите от запалените български камиони на изоставена бензиностанция край гръцкото село Рицона са шест хиляди лева за всеки един. При форсмажорни обстоятелства, каквито са стачките, застрахователните компании не покриват разходите по щетите. Той заяви, че не предвиждат затваряне на пътищата.

Камионът ни сега чака за оценяване на щетите и евентуален ремонт в Гърция, тъй като е невъзможно да го придвижим до България. Полицията и пожарникари в южната ни съседка съставили констативен протокол, в който обаче отразили, че запалването е заради техническа неизправност. Това е явно укриване на престъпление, на всички е ясно, че палежът е извършен от гръцките стачници, които от дни са извън контрол. Посягат предимно на български и румънски камиони и граждани.

каза Румен Воденов, собственик на поредния опожарен камион. По чиста случайност натоварването на камиона с взривоопасни материали е било отложено за следващия ден и не е имало човешки жертви.


Източници: МВнР, Mediapool, ИА Фокус, Дарик

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.