Бесарабия

В Киев беше премиерата на филма Мястото на силата

Мястото на силата е документален филм за бесарабското село Чушмелия (Криничне) в Болградския район, южна Украйна.

Мястото на силата е пълнометражен документален филм, посветен на 200-годишната история на българските преселници в Бесарабия, които основават селото Криничное. Идеята за филма принадлежи на Татяна Станева, тя е и сценарист, режисьор и продуцент на филма. Всъщност това е и нейното родно село.

Филмът е за българско село на брега на езерото Ялпуг. За жителите на селото, за трудната им, но и напълнена с много смисъл съдба, за хората, които дълбоко обичат и тачат Родината си и винаги се завръщат към корените си. За духовно силния народ, преминал войната и глада, но се е запазил въпреки всичко. За невероятно трудолюбивите хора, които със собствени сили превръщат празната бесарабска степ в цветущо село.

Засегната е и темата за младото поколение, което има други цели в живота. Според Станева, този конфликт във филма е много очевиден. Целта на филма е да покаже както проблема с миграцията на бесарабските българи в други страни, така и красотата на българските села в Бесарабия

Татяна Станева

Ние изгубихме голяма част от това, което сме получили като наследство от предците ни, свято пазили историята цели 200 години. Нашият видео летопис е за потомците! Сигурна съм, че тези документални кадри ще имат по-голямо значение след 10-20-30-40 и повече години!

Украинците казаха, че това е филм за изгубения рай. Някои споменаваха и занаятите, които отдавна не са практикували. Киев е пълен с хора от селата, които са забравили пътя към домовете си.

Беше ми тежко да представя филма в родното си село. Като видях препълнената зала, дори започнахме по-рано прожекцията от планираното. Планирах едно, а казах съвсем друго, много плаках по време на проекта.

Татяна Станева

На премиерата на 9 Декември в Дома на киното в Киев филмът е събрал много аплодисменти. Присъствали са известни украински и български обществени личности.

Филмът е създаден с подкрепата на обществената организация „Център за развитие на Бесарабия“, чийто основател е Виктор Куртев, роден в село Чушмелий.

За създаването на филма са работили също така Ян Лелюк – режисьор на монтажа, Дмитро Богач – оператор, Алексей Маковский – композитор, написал музиката към филма, Зарина Арчакова – художествен директор, Александър Барон – фотограф, Татяна Доценко – редактор и преводач.

Източник
Украйна Днес

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button