Западни Покрайнини

Опасна мина трови българите в Босилеград

Господари на Ефира разследват как оловно-цикова мина трови българите в Западните Покрайнини, изхвърляйки в реката отпадъци много над нормите.

В района на Босилеград ит 4-5 години функционира оловно-цинкова мина, която безконтролно трови българите наоколо, а и не само. Отпадъците се изхвърлят в река Караманичка, която в крайна сметка се влива в Струма. Мината фунционира като „пилотен проект“, с което избягва регулации. Липсва например оценка на околната среда. Собственик е сръбска фирма с участие на руски капитал. Технологията е архаична и не се дори опити за опазване на околната среда и здравето на хората.

Взета е проба от реката и в лаборатория в София се оказва че в нея текат Арсен, Олово (46 пъти над нормата), Цинк и Мед (три пъти над нормата).

Разбира се, това се отразява пагубно на хората в района, макар да осигурява работа на 120 души в умишлено зарязвания от Сърбия крайно мизерстващ район. Почти всяка седмица по 5-6 души от Босилеградско търсят помощ във ВМА София и повчето от тях са с онкологични заболявания. Сръбските лаборатории също констатират замърсяване, включително Арсен (5 до 40 пъти над допустимото) в питейната вода.

Потърсен за коментар, директора на мината се оказва неоткриваем. По-късно изпращат писмо до Господари на Ефира, настояващо разследването да бъде свалено. От българското екоминистерство също не реагират.

След началото на репортажите на Господари на Ефира в сръбски медии започва PR акция, убеждаваща читателите че всичко всъщност е доста чисто. Кмета на Босилеград Владимир Захарийев (който прибра паметната плоча на избитите от сръбски четници българи, известен и с доста други антибългарски прояви) обави, че пълната с олово вода всъщност била с такъв цвят заради… безвредна глина.

Дали нещо може да се направи?

Еврокомисарят Ангел Джамбазски е поставил въпроса в Европарламента. Случаят вече се наблюдава от ЕС и въпросът ще се постави пред Белград.

Министърът на Околната Среда и Водите Нено Димов е бил потърсен за коментар. Според данните на МОСВ вече в български участък и след разреждане при вливане на още няколко реки съдържанието тежки метали в реката е вече в нормата.

Оказва се, че проекта се измъква от контрол както пилотен. По сръбското законодателство обаче един проект може да е пилотен до две години. Срок, който отдавна е преминат.

Дали Сърбия съзнателно опитва да отрови българите в Западните Покрайнини, след както от десетилетия опитва да ги умори от глад и прогони?

Източник
Господари на Ефира

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button