Свят

Мериленд включва българския език в дипломите

Департаментът по образование на американския щат Мериленд e взел решение българският език да бъде включен в „Сертификат за двуезичност“ (Seal of Biliteracy).

Решението е резултат от предприетите действия от страна на посолството за признаване и включване на българския език в програмата на Федералния окръг Колумбия и щатите Мериленд и Вирджиния. Департаментът по образование на щата е уведомил посолството ни за взетото решение. Списък с образвателните системи в щата, издаващи такъв сетификат можете да видите тук.

Изпитът за придобиване на сертификат ще следва езиковия тест по български език на Департамента за езиково обучение (ДЕО-ИЧС) при Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Подготовката и полагането на Стандартизиран тест по български език като чужд могат да се извършат дистанционно.

След успешно полагане на изпит по български в дипломите на зрелостниците ще пише, че освен английски владеят и български на най-високо ниво. Полученият сертификат ще дава и допълнително предимство при кандидатстване в университет. Много от висшите учебни заведения в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата. Сертификатът може да бъде издаден от училище, град, област или щат, като признание за студентите, които са завършили гимназията и са придобили умения по два или повече езика.

Той се издава от 2011 година в Калифорния, а в момента е въведен вече в 28 щата, плюс столицата Вашингтон. В Мериленд е приет през 2016 г. 

Първият българин със сертификат за двуезичност в Джорджия е Димитър Павлов. Ученик в Parkview High School. Изпит е положил пред Българското училище в Атланта „Св. Константин-Кирил Филососф“.

Източник
OFFNewsBulgarica

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button