Западни Покрайнини

Медиен форум в Босилеград за малцинствените медии в Сърбия

В Бослеград се проведе медиен форум за развитието и проблемите на малцинствените медии в Сърбия, организиран БТА и сдружение „ГЛАС“.

Медийни експерти, представители на държавни и местни институции, и медии от двете страни на границата, дискутираха на медиен форум малцинствените проблеми в Босилеград.

Срещата беше открита от генералният директор на БТА Максим Минчев, посланикът на България в Сърбия Радко Влайков, генералният консул на България в Ниш Едвин Сугарев, медийният експерт доц. Георги Лозанов и главният редактор на Гласпрес Александър Димитров, който е кореспондент на БТА в Босилеград.

На форума участваха:  Иван Бошняк, държавен секретар в Министерството на държавната администрация и местното самоуправление на Р. Сърбия, Драгана Сотировски, началник на Нишавски окръг и председател на Комисията по информиране към НС на българското малцинство в Сърбия, представители на Министерството на културата на Р. Сърбия. Сред участниците в кръглата маса бяха и представители на различните етноси в Сърбия, медии от Цариброд, Босилеград, Ниш, Буяновац. На срещата присъстваха депутати от Сърбия, представители на хърватското, албанското и русинското малцинство, както и народни представители от България, от комисията по култура и медии, и комисията по външна политика, представители на  Агенцията за Българите в Чужбина и президентството.

Посланикът ни Радко Влайков каза, че българското малцинство вече може да се похвали с постигнати резултати и по отношение на демократичните избори за националните съвети на българското малцинство и за финансирането на малцинствените медии в Сърбия. „Постигнат беше сериозен ангажимент за подпомагане на функциите на медиите от най-високо ниво – президентството“.

Генералният консул Едвин Сугарев изтъкна, че за две години и малко, медиите в Западните покрайнини са се увеличили. Той обаче посочи, че все още остават проблеми, свързани с натиск от страна на местните власти, както и желаното ниво и съдържанието на медиите. Доц. Лозанов посочи и важността за разпръскването на телевизионния сигнал на БНТ в териториите, където живеят представители на българското малцинство. Това продължава да е проблем от години.

Медииния форим беше разделен на два панела:

  • Ролята и влиянието на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия върху местните български медии и
  • Възможности и успешни практики за устойчивост на медийната среда. Финансови измерения, гарантиране свободата на словото.

Има развитие в положителна посока след реализирани промени в сръбското законодателство и срещите на високо ниво, през последните месеци. Сред тях и двете визити на сръбския държавен глава Александър Вучич и българския – Румен Радев.

Проблеми обаче все още съществуват. Например отказа на достъп на локалните медии до заседанията на местния общински съвет.

Ако поискате по Закона за достъп до обществена информация от кмета на Босилеград или от съответния чиновник там, информация за това какво става на територията на общината, няма да ви я доставят. Това е действителен проблем, който затлачва проблемите на обществото, прикрива ги, комуфлира ги и те се размножават в километрична прогресия.

Иван Николов от КИЦ-Босилеград

Източник
Глас

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button