македонският президент

Македонският президент няма да помилва Спаска

Македонският президент Георге Иванов няма да помилва извънредно българската гражданка Спаска Митрова, твърди днес в Скопие близкият до опозицията ежедневник „Утрински весник”.

В преписка, която държавният глава водил с майката на Спаска той препоръчал тя да използва редовната законова процедура, с която искането ѝ за помилване на Спаска да премине през съответните македонски институции.

Отказът на Иванов може да се приеме и като задочен отговор на очакването Спаска да бъде помилвана от него във връзка с държавния празник Осми септември – Деня на македонската конституция.

Както става ясно от текста, президентът Георге Иванов изпратил писмо до майката на Спаска Митрова, в което й отговорил, че не може да изпълни нейното искане дъщеря й да бъде извънредно помилвана. Снемайки от себе си това задължение, държавният глава препоръчал на близките на Спаска да се опитат да минат по редовния законов процедурен ред, който започва от съда, преминава през ресорното правосъдно министерство и завършва в затвора Идризово.

Тази препоръка изглежда нелогична, тъй като, както е известно, майката на Спаска е внесла подобно искане в съда в Гевгели, но до този момент от кабинета на Иванов отричат то да е стигнало там. Което означава, че искането се движи някъде между институциите и че дори срокът от два месеца за отговор може да бъде удължен.

Медийният съветник на президента- Цветин Чилиманов обяснява, че помилването, според македонските закони, се правело по изключение и се отнасяло само за случаи от държавен интерес. Какъвто този със Спаска, според тълкуването на президентския кабинет, не е.


Източник: БНТ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.