БългарияРС Македония

Македонският Научен Институт с декларация за Спаска Митрова

Македонският научен институт в София излезе с декларация във връзка със случая „Спаска Митрова“ в Република Македония,

съобщи за Агенция „Фокус“ проф. Трендафил Митев, председател на института.

В продължение на половин година европейското обществено мнение следи с повишено внимание т. нар. случай „Спаска Митрова” в Република Македония. Една 23-годишна жителка на гр. Гевгели, която заявява открито, че е българка по националност, е осъдена да лежи 3 месеца в затвора по причина, че не разрешавала на съпруга си да се среща с дъщеря им, тъй като двамата са разведени. Тази в началото лична история постепенно се превърна в политически скандал, пораждащ редица принципни въпроси, които Македонският научен институт в София смята за редно да формулира в името на справедливостта.

  1. По какви причини Държавният съд в Република Македония се намесва така круто в личните отношения на двама бивши съпрузи? Дали това е първият случай в човешката история, когато един брак не върви и той бъде разтрогнат, та е необходимо да се намесва държавата с присъда за затвор? Къде другаде в цивилизования свят се издават подобни присъди от такова естество, освен в Република Македония?
  2.  Защо уважаемият съд не е взел под внимание, че Спаска Митрова е предлагала срещите с детето да се провеждат в офиса на социалната служба в града, но администрацията там е отказала да предостави помещението за целта.
  3. Защо македонският съд не взе предвид причините за въпросния развод и обстоятелството, че бащата – сърбин по националност – от години не работи, поради което съжителството на съпругата му с него става практически безсмислено?
  4. Дали главната причина при създаването на този прецедент в системата на световната бракоразводна практика не е ясното българско национално самосъзнание и българското гражданство на Спаска Митрова? Факт е, че тя е завършила висшето си образование в България и, разбира се, нейното участие в демократични обществени организации, които защитават публично истината за българския характер на славянското население в Република Македония.
  5. Дава ли си сметка президентът на Република Македония, че компрометира институцията, която олицетворява, и държавата, чийто главен представител пред света е той, когато заявява официално, че случаят е прекалено дребен и от битов характер, за да се занимава с него един президент, в смисъл – да помилва Спаска Митрова?
  6. Ако случаят действително е прекалено дребен, то защо тогава Спаска Митрова е затворена в зловещия затвор Идризово – там, където след 1944 г., по заповед на Македонската комунистическа партия са смазани над 100 000 македонски българи, само и само да се откажат от своята национална принадлежност? Съвсем очевидно е, че и случаят Спаска Митрова е едно продължение на насилствената антибългарска политика на македонистите в Скопие, независимо от това в каква политическа абревиатура се крият те.
  7. Македонският научен институт в София иска да е наясно по въпроса защо за официалните власти в Скопие не означават нищо такива факти като официалното обръщение на Министерството на външните работи на Република България в защита на една невинно осъдена българка; официалното поставяне на проблема от президента на Република България господин Георги Първанов пред неговия македонски колега; двукратните разговори по тази тема между премиерите на България и Македония. И ако посочените политически инициативи в защита на един невинно осъден български гражданин се пренебрегват напълно от официалните власти в Скопие, то какви би следвало да са изводите за характера на бъдещите двустранни отношения между България и Република Македония?

За ръководството и членовете на Македонския научен институт в София случаят е пределно ясен. Македонистите в Скопие се опитват за пореден път, със средствата на грубата сила, да заглушат истината. А тя е, че славянското население на Република Македония е българско по националния си произход. Поради това, всеки, който дръзне да каже и защити тази истина, бива наказван демонстративно по най-жесток начин, дори чрез създаването на уникални съдебни прецеденти.

Случаят „Спаска Митрова”, обаче, за пореден път доказва, че скопските политици не разбират от добра дума. Изправени пред категоричните позиции на Атина и Тирана, те се опитват да демонстрират някакви политически мускули спрямо България, само защото българската политика се стреми да третира Република Македония като равноправен партньор в междудържавните отношения.

Крайно време е отговорните фактори в София да направят съответните изводи. България трябва да обяви вето върху приемането на Македония в Европейския съюз, докато на официална договорноправна база не бъдат защитени и гарантирани трайно правата на българските граждани в Македония. А специално във връзка с разглеждания случай, Македонският научен институт в София заявява категорично: искаме незабавно освобождаване на нашата несправедливо осъдена сънародничка.

Източник
Агенция Фокус

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button