Западни Покрайнини

Разбиха българската костница в Ниш

В костницата са събрани тленните останки на 2015 български войници и офицери, загинали през 1944г. за свободата на Македония и Сърбия.

Паметника-костница на падналите български войници в борбата за освобождение на Югославия по време на Втората Световна Война, в месността Ледена стена в Ниш е осквернена. По стените са написани със спрейове неприлични рисунки и надписи като „Българските окупатори не могат да бъдат освобидители“.

Случаят с костницата до Ниш доста напомня за този с поруганите гробове в РС Македония.

В паметник-костницата в Ниш са събрани тленните останки на загиналите български бойци, които като съюзници на Югославската армия са участвали в завършващата фаза на войната за освобождението на Югославия.

Гнусният вандалски акт е констатиран от посланика ни в Ниш Едвин Сугарев.

Българският посланик в Белград Радко Влайков е изразил остър протест в Министерството на външните работи на Република Сърбия.

В нотата, връчена от българския дипломат, се настоява за конкретни действия за незабавното заличаване на пораженията върху паметника. Също за незабавното разкриване на извършителите на поругаването, които да понесат отговорност в съответствие със законите на Република Сърбия. Както и за категоричното разграничаване на официалните сръбски власти от подобни вандалски актове. Изразил е дълбоката убеденост на българската страна, че посегателството върху военния паметник е в пълно противоречие с отличния климат на двустранните отношения и личната ангажираност за тяхното развитие на президента на Република Сърбия Александър Вучич.

Българският дипломат е акцентирал и върху особеното притеснение от факта, че оскверняването на паметника възражда говора на омразата и всява страх в навечерието на изборите за национални съвети на националните малцинства в Република Сърбия на 4 ноември 2018 г. Включително на Национален съвет на Българското национално малцинство. Посланик Радко Влайков е посочил също, че на местно ниво периодично изскачат рецидивите на миналото.

От Министерството на Външните Работи на Сърбия е изразено съжаление от оскверняването на военния паметник-костница. Подчертано е, че вандалският акт е неприемлив и в дисонанс с отличните отношения между двете страни. По време на срещата е поет поредния ясен ангажимент от сръбска страна за незабавно внимателно проучване и реакция по случая.

Дали ще последва нещо повече от вербален ангажимент?

Съдейки по досегашния опит – надали. Протоколни приказки и… ще е голяма изненада да последват каквито и да е действия. Тъжно е, че все още сладките приказки на политиците в пословичната си с лавиране Сърбия се разминават с действията на сърбите. Тъжно е и че в тази костница се пазят костите на български войници, загинали за свободата на същата Сърбия. Политиката на официална Сърбия може и да се променя (честичко) но самите сърби явно не.

Източник
ФарМинистерство на ОтбранатаБНТDnes.bgOFFNews

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button