България

Арести за корупция в Агенцията за Българите в Чужбина

При акция за корупция в Агенцията за Българите в Чужбина са арестувани над 20 души. Включително председателят и главният секретар.

Специализираната Прокуратура и Комисията за Противодействие на Лорупцията разследват организирана престъпна група, заподозряна в корупция и документни престъпления. Сред арестуваните е и шефът на институцията Петър Харалампиев, който бе назначен на поста през май м.г. от квотата на ВМРО в „Обединени патриоти“.

ВМРО побърза да се разраничи от него, обявявайки, че той не бил член на нито една от трите партии в коалицията, партнираща на ГЕРБ в управлението, а е лидер на гражданското движение „БГ патриот“. Добавиха също, че подкрепят работата на разследващите и настояват всички доказано виновни лица да получат възможно най-тежките наказания.

По непотвърдена официално информация акцията на прокуратурата е свързана с процедурите за българско гражданство. При корупционните схеми е ставало въпрос за плащания от по 5000€ за човек. Разследващите предполагат, че престъпната група с лидер Харалaмпиев, е издавала по около 30 фалшиви документи за български произход седмично.

Касае се за производство за ОПГ, занимаваща се с длъжностни престъпления, документни престъпления и подкупи. Към този момент се работи с над 20 лица. Това, което мога да потвърдя категорично, е, че е задържано част от ръководството на ДАБЧ, включително и председателят. И главният секретар, работи се със заместник-председателя.

Иван Гешев, зма.-главен прокурор

Неофициално се появи информация за това, че става дума за търговия с удостоверения за български произход на чужди граждани. В действителност оперативната работа е в насока точно на този вид документи и това, което каза господин Гешев – касае се и за взимане на подкупи.

Антон Славчев, зам.-предс. на Комисията за противодействие на корупцията

Акцията е започнала след сигнал, подаден в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), преди около 4 месеца.

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен. Разпитват се свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321, 301, 308, 282 от Наказателния кодекс. Според Наказателния кодекс чл. 321 се отнася за образуване и ръководене на организирана престъпна група, наказва се с лишаване от свобода от три до десет години. Чл. 301 – за подкуп, което се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева. Чл. 308 – документни престъпления (подправка на документ се наказва с лишаване от свобода до три години). Чл. 282 – престъпления по служба (лишаване от свобода до пет години или пробация).

Винаги много се е говорило за корупционни схеми, свързани с получаване на гражданство. Това е тема, която се дискутира в обществото от много дълго време. Това, което предприемат компетентните органи по случая е да покажат, че имаме нулева толерантност към всеки един, който заема определена отговорна позиция и влиза в някакви схеми, които биха могли да уронят престижа на страната ни. Ние като политици проявяваме изключително голяма подкрепа към подобни действия, за да може държавата да покаже, че се бори със всяко едно явление, което уронва престижа на институциите.

Цветан Цветанов (ГЕРБ)

Това не е първия скандал, свързан с тежка корупция в ДАБЧ.

Проверка на Върховната административна прокуратурата (ВАП) още през 2014г. показа, че институцията е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за такъв произход. Удостоверенията са необходими за натурализация на чужденците на основание български произход, което е едно от основанията за придобиване на български паспорт.

Корупцията изглеждаше единственото логично обяснение за действията на ДАБЧ. От 1500 проверени удостоверения за български произход през 2014 г., половината се оказаха дадени без доказателства, независимо от законовото изискване да има поне един документ за възходящ българин в родата на кандидата за гражданство.

Общо 90% от всички проверени удостоверения за предходните три години също се оказаха издадени без документи за наличие на възходящ българин. Оказа се, че при идентични случаи ДАБЧ издава удостоверения на едни хора, а на други отказва. Един от „клиентите“ на агенцията не получил удостоверение, въпреки че доказал, че майка му е българка. После същият човек получил удостоверение със същите документи. По този начин 1644 души от Албания и Косово са получили удостоверения за български произход до началото на 2014 г. 2010 до 2012 година има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени. 

Потвърждават е слуховете, че е почти невъзможно българин да получи гражданство по нормален начин, обаче всеки може лесно и бързо срещу 5000€.

В момента ЕК подготвя доклад за схемите за предоставяне на гражданство на инвеститорите в различни страни от Съюза, уточни Кристиан Виганд – говорител по въпросите на върховенството на закона. В документа са описани законовите практики в страните, действията на Брюксел и са дадени насоки за действие на правителствата. Насоките включват проверка на миналото на кандидатите за гражданство.

Източник
БНТClubZMediapoolNova

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button