България

Конституционният съд ще решава за изборния кодекс

Обудсманът Мая Манолова сезира конституционния съд за конституционността на промените в Изборния кодекс. Делото ще се гледа от Филип Димитров.

Едва 20 дни преди изборите тя е сезирала конституционния съд с искане за да бъдат обявени за противоконституционни разпоредбите, според които секции се откриват въз основа на не по-малко от 60 заявления за гласуване на българи в чужбина, но и те да не могат да надвишават 35 в една държава.

Според омбудсмана, новите ограничения противоречат на принципа за равенство на гражданите пред закона. Основен конституционен принцип е че всички български граждани имат равни права и задължения, независимо къде се намират. С ограничаване броя на секциите парламента затруднява частта от българските граждани, пребиваващи зад граница да упражнят избирателното си право (вече и задължение). До степен на места упражняването му да е практически невъзможно за някои. Според омбудсмана се създават предпоставки и за административен произвол, както и се нарушават принципите на правовата държава.

Поех ангажимент пред българите, които живеят зад граница, че ще отправя тази конституционна жалба. Факт е, че текстовете в Изборния кодекс ограничават правата на нашите сънародници в чужбина да гласуват. Тъй като депутатите многократно поемаха различни ангажименти да поправят изборните правила, които сами създадоха, така че да не създават пречки пред българите в чужбина да гласуват, реших да изпълня своя ангажимент, както винаги съм правила. Сега се видя, че има проблем, че е заложена мина в Изборния кодекс, която гръмна във Великобритания. На практика текстовете на член 14 взаимно си противоречат.

Действително според една алинея ЦИК е длъжна да създаде изборни секции при над 60 заявления, но според друга секциите не може да са над 35 в страна.

А какво се случва ако има над 35 секции с по над 60 заявления като във Великобритания? Не е ясно на какъв принцип на едни места ще бъдат създадени секции, на на други (спазили същите условия) ще се откаже. Възможно е ЦИК да се съобрази с изборния кодекс и да разкрие секции навсякъде, където има над 60 заявления. Възможно е депутатите да доработят в последния момент кодекса (за което има изгледи да се случи утре). Възможно е и Конституционният съд да отмени текстовете, които реши че са противоконституционни.

Мая Манолова обясни действията си с неяснотата дали и кога депутатите (излезли междувременно във ваканция до след изборите) ще ремонтират недомисления Изборен кодекс.

Има прецедент, при който Конституционният съд се произнася в съкратени срокове. Изискала съм това в моята жалба. Освен това мисля, че това решение няма да затрудни конституционните съдии да го вземат в най-кратки срокове.

По-добре този проблем да бъде отстранен вместо от конституционни права да се лишат хиляди български граждани, които живеят зад граница. Още повече, че вече заявленията са подадени.

За докладчик по делото е определен съдията, бивш министър-председател и посланик Филип Димитров.

Междувременно групата на ГЕРБ внесе в Народното Събрание поправки в Изборния кодекс за премахване на ограничението от 35 изборни секции в страна и за опцията „не подкрепям никого“. Би трябвало промените да бъдат разгледани от Парламента в извънредна сесия утре.

По-рано Мая Манолова изрази остра позиция до Централната Избирателна Комисия, но не изглежда някой там да е се е развълнувал особено или да може да направи нещо като изпълнител на приет от парламента кодекс.

Източник
Дневник

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button