България

Промените в изборния кодекс отиват в конституционен съд

След поредния епизод на парламентарната гавра с правата на българите в чужбина, президентът праща промените в изборния кодекс в конституционен съд.

Днес депутатите представиха нов епизод в продължаващия вече месец сериал „Не искаме да можете са гласувате, защото искаме да сме на власт„. След старателно пазене на съспенса до последно и след като вчера ветото на президента беше подкрепено в правната комисия, днес народните представители от същите партии най-накрая получиха инструкции какво да мислят и го отхвърлиха в Пленарна Зала. Против ветото гласуваха ГЕРБ, част от РБ, ПФ БДЦ и „Атака“. Имаше само 27 гласа „против“ (ДПС, рима депутати от РБ и независими) и 3 „въздържал се“ (РБ). БСП вчера подкрепиха ветото, но днес разсеяно отказаха да изпълнят задълженията си както депутати (за което и получават заплата от данъците ни) и не гласуваха. АБВ се обявиха за изцяло нов изборен кодекс, работни групи, комисии… и евентуален резултат в далечното бъдеще след изборите.

Президентът Росен Плевналиев заяви пред журналисти че ще сезира Конституционния съд:

Росен Плевналиев

Народните представители не трябва да ограничават правата на българите и да ги обезкуражават с посланието, че техният глас не е важен и да се опитват да дават права на едни българи и да отнемат права на други. Това е крайно неприемливо и единственото, което мога да направя, като убеден демократ, който вярва, че народът трябва да се овластява, а не да се ограничава, ще сезирам стожера на българската демокрация – Конституционния съд.

Наложих вето, за да дам шанс на народните представители да разширят правата на българските граждани, а не да ги ограничават. За съжаление това не се случи. Има силни съмнения за противоконституционност, за създаване на предпоставки за неравнопоставеност, като се прави разлика между българите в една определена държава и българите в други страни. Където и да се намират, българските граждани имат право да гласуват удобно и спокойно.

Най-важни са правата на гражданите и спазването на Конституцията. Народните избраници трябва да разширят правата на гражданите, а не да обезкуражават българите в чужбина да гласуват. На последните парламентарни избори рекорден брой наши сънародници в чужбина упражниха правото си на глас

Ще приветствам разговор по същество как да гласуват българите в чужбина, как можем да им помогнем и да надградим техните права.

Намираме се в нормална демократична процедура. Ако междувременно Народното събрание подобри текстовете и отхвърли всички съмнения за противоконституционност, това би било добър знак. Българите, където и да са по света, могат да очакват демократичната система в България да работи. Когато една институция се опитва да ограничи техните права, друга ще възстанови баланса. Ще се радвам парламентът – с добри решения в бъдеще – да възстанови този баланс, който в момента е нарушен.

Източник
Президента

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button