Свят

Колко са българите в чужбина?

Няма и не може да има точни данни колко за българите в чужбина, но се предполага че са между един и два милиона и половина.

Институт Отворено Общество публикува наскоро доклад за това колко са българите в чужбина. Според доклада българските граждани, живеещи трайно в чужбина са поне 1.1 милиона. Това число обаче е базирано на данни на приемащите страни за легално дългосрочно пребиваващи там български граждани родени  България, НСИ, ООН и Евростат. Не включва:

  • родените в чужбина деца на българи (над 200 000),
  • страни, които просто нямат точна статистика,
  • нерегистриралите се (което в страни от ЕС няма и нужда да правят),
  • повечето от сезонните или временни работници,
  • историческите български общности зад граница (например Бесарабия, Македония и Западните Покрайнини).

Според председателя на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина Андон Дончев, те общо са около 2.5 милиона души. Не пояснява на какво се базира това изчисление.

Най-много хора са напуснали България през 80-те и 90-те години, като след това трайната миграция постепенно намалява. От 1985-а до 2016-а година населението на България намалява с 1.86 милиона души, според Националния Статистически Институт.  Пак поред тях 48% от това намаляване се дължи на нетната миграция, а 52% на отрицателния естествен прираст. Прираста обаче е отрицателен и защото емигрират предимно млади активни хора, чиито деца е раждат в чужбина и с друго гражданство.

Прави впечатление също че най-масова е била трайната докато се е преследвала или са трябвали визи. Т.е. би било проблем веднъж напуснал страната човек да си дойде в България и после да е върне (нещо което наблюдаваме и сега в европейски страни както ЕС и Сърбия например). Откакто пътуването за българи е лесно, трайната миграция (поне официалната) се забавя значително, с тенденция дори някой ден да се обърне като в Естония. За последните четири години около 35 000 българи са се завърнали от чужбина.

Източник
Отворено Общество

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button