БългарияРС Македония

И Мин. Румяна Желева се намеси за Спаска Митрова

Търсим правен механизъм, за да може Спаска Митрова да се върне час по-скоро при детето си.

Това каза външната министърка Румяна Желева след срещата в петък вечерта с македонския си колега Антонио Милошовски в Стокхолм.

Желева участва в неформалната среща на външните министри от ЕС, а Милошовски присъстваше като представител на страна кандидатка. Срещата с нашата министърка бе поискана от Скопие.

„Първата тема, по която говорихме, е да се премине към бързо решаване на случая на Спаска Митрова“, каза Желева.

Митрова, която има и българско гражданство, е в затвора „Идризово” от 30 юли. Тя излежава присъда, защото не осигурила на бившия си съпруг достъп до детето им.

Присъдата е влязла в сила и не подлежи на коментар. Възможно е обаче по хуманитарни причини изтърпяването на наказанието да бъде предсрочно прекратено, коментираха пред „Труд“ македонски експерти, пожелали анонимност. Митрова бе отделена от дъщеричката си Сузана, която все още кърми, и изпратена зад решетките.

Детето, както и майката, имат здравословни проблеми. На Спаска ѝ остават около 40 дни в затвора. Според осведомени в Скопие, ако се приложи схемата за освобождаване по хуманитарни причини, Митрова може да се прибере у дома много по-рано.

„Мисля, че бързо може да се стигне до решение, но нека бъдем реалисти“, коментира Желева и добави, че никой не е очаквал, че хуманитарният случай със Спаска може да стане такъв сериозен казус, за който се налага двама външни министри да се обясняват помежду си. Нека не сме със свръхочаквания, но е важно майката да бъде при детето, колкото е възможно по-скоро, добави външната ни министърка. Тя се договори с Милошовски официалните позиции на двете държави да се изразяват само от външните им министерства. Двамата ще поддържат и много по-интензивен контакт.

Желева е уверила Милошовски, че България продължава изцяло да подкрепя пътя на Македония към ЕС. Тя предлага след решаване на случая със Спаска Митрова да се предприемат конкретни инициативи от София и Скопие за преодоляване на т. нар. език на омразата.

В петък македонският президент Георге Иванов отказа амнистия за Митрова по случай националния празник на страната 8 септември.


Надежда, че българската гражданка Спаска Митрова ще бъде освободена предсрочно, изрази вчера от Стокхолм българският външен министър Румяна Желева, предаде БНР. Тя обаче не даде повече подробности за възможните юридически варианти.
По повод информациите за отказа на македонския премиер да помилва сънародничката ни, Желева коментира:

Официалната реакция на двете държави трябва да се разчита по действията на двете външни министерства, а не по други реакции. Ние се видяхме с външния министър на Македония и се надяваме на скорошно решение, което всъщност ще бъде в съответствие със законите на Македония, но същевременно да отчита, че това е много важен хуманитарен случай, че трябва час по-скоро да се помогне. Би било възможно, от това поне, което знам като юридическа възможност, надявам се да бъде освободена предсрочно.

В заключителния документ на Съвета на министрите от ЕС няма да се споменава обвързване на мониторинговия механизъм за България с този по Шенген, съобщи още Желева след разговори с холандския министър на външните работи в Стокхолм.

Преди дни стана ясно, че Холандия определя като недостатъчен напредъка на България и Румъния в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и в управлението на еврофондовете, и смята да поиска допълнителни мерки срещу двете страни.

Източник
в. 24часав. Труд

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button