България

Представители на историческите диаспори искат национална политика

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с ръководствата на дружествата на българските исторически диаспори в България.

Вицепрезидентът благодари на представителите на историческите диаспори за ползотворната съвместна работа и инициативи през изминалата година. 

Илияна Йотова е представила проекта за интернет платформа, която да свързва сънародниците ни в чужбина помежду им и с родината, както и концепцията за създаването на Български Културен Институт. Работния вариант на платформата тя представи по-рано пред Съвета за работа с българите в чужбина, който проведе заключителното за годината заседание.

На срещата е била обсъдена и единодушно приетата от съвета концепция за Български Културен Институт. Например подобен на Гьоте институт или Институт Сервантес. Тя е изготвена след над 50 срещи с български общественици и интелектуалци. Проучен е и опитът на чуждестранните културни институти в България.

В съвета към вицепрезидента участват представители на изпълнителната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици. Илияна Йотова е направила преглед на всички инициативи с българските общности в чужбина, проведени през 2018 година. Съвета е настоял, че е необходимо актуализиране на двете постановления на Министерски Съвет, отнасящи се до обучението на чуждестранни студенти от български произход. От представител на МОН е било получено уверение, че се работи в тази посока.

Йотова е представила изводите от проведените студентски лаборатории с участие на студенти от историческите диаспори във Варна и Благоевград. Необходимо е пребиваването им в България да бъде улеснено. Също да се създаде механизъм за стаж и работа.

Отново е открито че законите за българско гражданство, българите в чужбина и за чужденците в България се нуждаят от промяна заради противоречащи си текстове. Разбира се има работна група по въпроса и разбира се, резултати все още се очакват.

Източник
Президентстовото

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button