България

Българите в чужбина са изпратили около два милиарда лева за 2016-а

През 2016-а, българите в чужбина са изпратили на семействата си в България около два милиарда лева. Най-много са средствата от САЩ, Испания и Гърция.

Данните от БНБ, са въз основа главно на парите, които са изпратили чрез банков или небанков трансфер. Вероятно обаче сумите са подценени. Цените за превод на пари са сред най-високите в Източа Европа. Много често, вместо банков трансфер, пари се дават на ръка или се донасят вещи (например автомобили) и няма как да бъдат обхванати от тази статистика.

Хубавото е, че постъпленията в българската икономика се увеличават. Тази постъпления са все по-съществена част от икономиката ни и се поддържат и предпазват от обезлюдяване икономически по-слабите региони. Тъжното е, че все повече работоспособни българи живеят и работят в чужбина.

С част от приходите си поддържат възрастните си родители, а понякога и малки деца. И едните и другите обаче едва ли ще са още много дълго тук. С олигархичната си застояла политика и икономика, България принуждава все повече активни българи да търсят не само препитание, но и развитие и живот дългосрочно в чужбина.

Източник
bTV

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button