Свят

Българският език става избираем в турските гимназии

От 2018-2019 учебна година за пръв път българският език става свободно избираем предмет в турските гимназии.

Решението на турското миниистерство на образованието за въввеждане на българския като избираем е обнародвано в турския Държавен вестник и е влязло в сила. Заедно в българския, избираем става и украинския език.

Заявяването и преподаването на чужди езици и на диалектите на майчините езици като избирателни дисциплини в турските учебни заведения е залегнало в турското законодателство. Изселниците ни в Турция вече изявиха желание децата им да изучават български. С правителствена подкрепа това вече се случва.

Български език вече се изучава в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истамбул.

То стартира през 2015-а със 17 ученици, а сега са около двойно повече. Създадено е със съвместните усилия на генералното консулство на България в Истанбул и Фондацията на българските православни църкви в Турция. Три преподавателки учат децата на български език и литература, история и география и по един преподавател по фолклор и народни танци, музика и рисуване. Учебните занятия се провеждат в сградата на българската Екзархия в модерния, оживен и централен истанбулски квартал „Шишли“.

Като при всички неделни училища е проблем че учениците трябва да жертват единия от почивните си дни. Друг затрудняващ фактор е сложния и времеемък трафик в Истамбул. Учениците имат сериозна мотивация да поддържат връзката в родината или да ползват български език. Някои са деца на български дипломати или други български граждани, работещи в Истанбул. Други са децата от смесени бракове, а трети – деца на изселници от България в Турция. 

С включването на българския както избираем в гимназиите, достъпът до изучаването му би трябвало да се улесни значително. Повече владеещи български хора в Турция биха помогнали много за бизнеса и културните връзки между двата народа.

Източник
ВестиБНР

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button