съд

Започна кампания в защита на осъден в Македония българин

Инициативен комитет „Справедливост за Мирослав Ризински” започна кампания в защита на родения в Скопие българин, осъден на 3 г. затвор за получаване на подкуп в качеството си на държавен служител.

Комитетът е създаден на 9 април в София и ще се бори за преразглеждане на процеса без политическа намеса, професионално, обективно и безпристрастно, заяви днес във Варна Благой Климов, член на ИК.

СкопиеКлимов апелира за прехвърляне на Ризински в български затвор и осигуряване на български адвокати за завеждане на процес в Страсбург срещу македонската държава, репресираща гражданите си с българско самосъзнание. Призоваваме българските власти да окажат натиск и съдебният процес да бъде върнат за преразглеждане въз основа на представените от защитата нови доказателства, каза Благой Климов.

По думите му кампанията предстои да се разгърне в София, въпреки че министър председателят Сергей Станишев вече е отговорил с писмо на ИК „Справедливост за Мирослав Ризински”, в което се заявява, че съдебната власт в Македония е независима, цитира се уставът на ООН в частта му за държавния суверенитет и т.н. Това космополитно писмо е достойно за награда от литературен конкурс, посветен на евроинтеграцията, коментира Климов.

Накратко, представената от него история започва през януари 2007 г., когато Мирослав Ризински е един от сериозно пострадалите при хулиганското нападение над участниците в честването на Мара Бунева. Като потърпевш той е един от основните интервюирани в документален филм на Би Ти Ви, посветен на случая.

През есента на същата година Ризински присъства като официален гост на годишния конгрес на МПО в САЩ и Канада, където влиза в остри пререкания с македонския министър Ташкович. Малко след завръщането си от конгреса Мирослав Ризински е арестуван по обвинение за получаване на подкуп (6000 евро).

По това време той работел като технически сътрудник към бюрото за изостаналите региони в Р Македония. Въпреки безспорните доказателства за скалъпени обвинения, безумните разминавания в свидетелските показания, многобройните процесуални нарушения от страна на обвинението, всички съдебни инстанции постановяват присъда „виновен”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.