съд

Започна кампания в защита на осъден в Македония българин

Инициативен комитет „Справедливост за Мирослав Ризински” започна кампания в защита на родения в Скопие българин, осъден на 3 г. затвор за получаване на подкуп в качеството си на държавен служител.

Комитетът е създаден на 9 април в София и ще се бори за преразглеждане на процеса без политическа намеса, професионално, обективно и безпристрастно, заяви днес във Варна Благой Климов, член на ИК.

СкопиеКлимов апелира за прехвърляне на Ризински в български затвор и осигуряване на български адвокати за завеждане на процес в Страсбург срещу македонската държава, репресираща гражданите си с българско самосъзнание. Призоваваме българските власти да окажат натиск и съдебният процес да бъде върнат за преразглеждане въз основа на представените от защитата нови доказателства, каза Благой Климов.

По думите му кампанията предстои да се разгърне в София, въпреки че министър председателят Сергей Станишев вече е отговорил с писмо на ИК „Справедливост за Мирослав Ризински”, в което се заявява, че съдебната власт в Македония е независима, цитира се уставът на ООН в частта му за държавния суверенитет и т.н. Това космополитно писмо е достойно за награда от литературен конкурс, посветен на евроинтеграцията, коментира Климов.

Накратко, представената от него история започва през януари 2007 г., когато Мирослав Ризински е един от сериозно пострадалите при хулиганското нападение над участниците в честването на Мара Бунева. Като потърпевш той е един от основните интервюирани в документален филм на Би Ти Ви, посветен на случая.

През есента на същата година Ризински присъства като официален гост на годишния конгрес на МПО в САЩ и Канада, където влиза в остри пререкания с македонския министър Ташкович. Малко след завръщането си от конгреса Мирослав Ризински е арестуван по обвинение за получаване на подкуп (6000 евро).

По това време той работел като технически сътрудник към бюрото за изостаналите региони в Р Македония. Въпреки безспорните доказателства за скалъпени обвинения, безумните разминавания в свидетелските показания, многобройните процесуални нарушения от страна на обвинението, всички съдебни инстанции постановяват присъда „виновен”.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.