България

След европредседателството се сетиха и за българите в Западните Балкани

Състоя се международна конференция „Българските общности в Западните Балкани – ключов фактор в процеса на присъединяване на страните към ЕС“

Конференцията за българските общности в западните Балкани се проведе в София и беше открита от вицепрезидента Илияна Йотова. На форума участваха представители на българските общности от Република Македония, Албания, Сърбия и Косово.

Със удобно закъснение Йотова констатира, че са били пропуснати множество възможности при европредседателството на България:

За съжаление българските общности в чужбина не бяха включени в програмата на Българското председателство и не можахме да оползотворим големия потенциал, който те притежават. За мен обаче е изключително важно след края на европредседателството България да задържи водещата си роля в процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани. Аз съм убедена, че пътят към Брюксел и към Балканите минава през България, включително и през българските общности на Балканите, които са най-естественият посредник в тези отношения. Между София и Брюксел не бива да остават забравени територии тук, в тази част на Европа.

Изключително важно е България да запази водещата си роля в процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани и тази политика да бъде продължена и от следващите председателства

Илияна Йотова

Вицепрезидентът посочи необходимостта от участие на българските общности в дискусията за изграждане на цялостна, подредена и съзнателна политика за сънародниците ни в чужбина, която в момента липсва. Вицепрезидентът е убедена, че с общите усилия на всички институции, ангажирани с темата за българите в чужбина, могат да се постигнат добри резултати.

Защото тази политика се прави не само за българите извън територията на страната, но заедно с всички вас за вашите и на родината интереси

Йотова открои основните проблеми, споделени ú от представители на българските исторически диаспори. Общ за всички е липсата на постоянен контакт между тях и българската държава.

Увери, че все пак се върши някаква работа по старата идея за Български Културен Институт. Той би трябвало да помага на българите в чужбина с комуникацията. За поредна година уж нещо се работи и по web платформа за връзка с българите зад граница.

Надяваме се на някакво развитие поне за нещо след всичките приказки година след година след година след година… Наскоро Йотова се обяви за това български паспорт да се дава само на хора, знаещи езика. Леко странно, предвид че владеенето на езика е сред условията за гражданство и точно тя би трябвало да е наясно с тях.

Източник
24 ЧасаБанкерБНР

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button