България

Главеният прокурор препоръча закриване на ДАБЧ

Главният прокурор Сотир Цацаров определели ДАБЧ като гернератор на корупция и препоръча нейното закриване.

Според Цацаров в момента Държавната Агенция за Българите в Чужбина е конструирана така, че да генерира корупция. Той предложи нейното закриване на изслушване във временната анкетна комисия в Народното Събрание. Той участва в тази комисия по повод корупционния скандал в ДАБЧ.

Разговаряхме основно по отношение на правната уредба, свързана с ДАБЧ и най-вече процедурите за издаване на удостоверение за произход, което се оказва и ключовият документ, който е в основата на самото разследване. Т.е. обсъдено бе самото разследване и на базата на информацията от него бяха посочени конкретни пропуски в правната уредба и бяха направени предложения от наша страна.

Сотир Цацаров

Цацаров обясни, че разследването е във финална фаза, но за затруднено от огромния брой СРС-та, които трябва да бъдат обработени. Засега нямало данни за политическо участие в схемата.

Главният прокурор е изразил мнение, че подобно на ДАИ, корупционните скандали в ДАБЧ ще се повтарят и това ще спре, ако агенцията просто се закрие. Нет человек, нет проблем… Решението, разбира се е на политиците, но според Цацаров удостоверенията за български проиход могат да се издават от Министерество на Правосъдието (хронично затрупано с бавещи се дела поради липса на ресурс). А дейностите, свързани с култура, образование и общности в чужбина – от новосформирана изълнителна агенция към Външно Министерство.

Всички сме били жертви на проблемната комуникация между институциите. Как разбиването на ангенция на две в две различни институци, една от които да е друга нова агенция, би подобрило процеса не е ясно.

Самата процедура за издаването на удостоверение за произход се определя и контролира от председателя на Агенцията за Българите в Чужбина. То се издава на базата на правилник, който се издава от председателя. Организациите на българите в чужбина се регистрират на база правилник, който пак се издава от председателя. Удостоверението за произход се дава от тези организации.

Да, очевидно е че твърде много неща зависят еднолично и безконтролно от председателя на ДАБЧ и се създава потенциал за корупция. Да, недоустимо е българи да чакат поне година (ако не „стимулират“ процеса с подкуп) за гражданство, докато то явно не е проблем за странни личности с тъмно минало. И все пак добе че не главния прокурор взема решенията за организация на други институции.

Източник
Bulgaria on AirДарикNews.bgЕпицентър

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button