БългарияЕвропа

Обмислят мерки за завръщащите се от Гърция българи

Държавните институции обмислят пакет мерки в помощ на завръщащите се от Гърция българи. Министерският съвет обсъжда възможности за евентуално завръщане на повече от сто хиляди български работници.

Прогнозите на експертите са, че след около шест месеца хиляди българи ще се завърнат у нас поради свиване на икономиката и съкращаване на работни места в Гърция. Очаква се основният наплив на завръщащи се българи да е след края на туристическия и селскостопански сезон там. Ако за високообразованите има шанс за бързо и лесно намиране на работа, по-слабо квалифицираните вероятно ще срещнат трудности.

От Министерството на Труда и Социалната Политика не очакват да имат проблем с намирането на работа българите, работещи в сферите на услугите, туризма, строителството и селското стопанство. Хората с ниска квалификация ще могат да признаят с документ уменията, които са натрупали в Гърция като за целта вече работи специална система.

За осигуряването на работа за сънародниците ни отново се разчита на евросредства. До края на годината социалното министерство ще започне няколко схеми по Оперативната Програма за Развитие на Човешките Ресурси и така ще има свободни места за лични асистенти и детегледачи. Ще бъдат подпомагани и фирми, които наемат младежи до 29 години и възрастни хора.

Източник
Topnovini

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button