път

ЕС доклада за БЮРМ – с критика и против… България

Вместо да е изцяло фокусиран върху сериозните проблеми на БЮРМ, докладът на ЕС за прогреса на страната съдържа и завоалирана критика против България.

Току-що публикуваният от Европейската комисия годишен доклад за прогреса на БЮРМ през 2009 съдържа и специален раздел за отношението на страната със съседните държави. За разлика от конкретните и точни текстове за отношенията с Гърция, Сърбия, Албания и Косово, параграфът за България на стр. 24 е написан доста неясно и двусмислено:

Отношенията с България останаха добри, с няколко срещи на високо политическо ниво. Въпреки това, възникнаха някои проблеми с противоречия, свързани със самоидентификацията на личности и политическото представителство на групи на едническа основа в двете страни.

Ако не бяха последните две думи, всичко щеше да е наред! Как е могло изобщо, след последните случаи на драстично нарушаване на човешките права от страна на властите в БЮРМ, българските евро-функционери да допуснат в доклада за БЮРМ да има и завоалирана критика против Република България ?

Засега остава неясно дали МВнР и Постоянното представителство на Република България в Европейските общности са запознати с доклада и смятат ли да реагират срещу крайно неподходящото позоваване на проблеми в „двете страни”.

Свалете в PDF
Доклада за БЮРМ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.