Бесарабия

Есть контакт 2014

За поредна година в бе проведена международната лятна среща на бесарабските българи Есть Контакт.

Срещата традиционно се организира от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“. Под надслов „Какво вършат нашите“. На събора в околностите на село Бабата (Островное, Арцизски р-н, Одеска област) отидоха 120 души от Украйна, Молдова и България.

Голямата поляна до язовира в Бабата е била превърната в двор, в който имало занаятчии показващи как се точи мотика, кове коса, прави буре, а жените прели, плели и си говорили сладко, като бабите и дядовците по седянките. Пред портата всички гости са били посрещани с домашна баница и руйно вино от младежите на село Бабата. В двора е била изкопана трапезария, а допълнителните атрибути като софра, лампи и фенери, черги, и каруца превърнали поляната в етнически кът.

Домакините на срещата са приготвила традиционни български ястия от Бесарабия. След обяда между организаторите на срещата и гостите от България „Сдружение Бащино огнище“ е било подписано споразумение за сътрудничество.

Идеята за Лятната срещата „Есть контакт“ се е зародила зароди още през 2008 година. Бесарабската българка Марина Петрова (Кисельова), която живее в Русия, е организирала анкета по повод среща на българи от Бесарабия, които са напуснали родните места и в края на Юли 2008 срещата е била реализирана за пръв път. Тогава се е зародила и идеята за създаване на Български младежки клуб „Актив“. Срещата има конкурсен характер и до момента бе провеждана в селата Новая Ивановка, Исерлия, Нови Троян и Богатое.

Повече подробности и галерия от събитието можете да намерите на сайта на Конгреса на Българите в Украйна.


Източник: Конгрес на Българите в Украйна

Източник
Конгрес на Българите в Украйна

Един коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button