Европа

Хиляди българи са жертва на есплоатация

Десетки хиляди българи работят сезонна работа в чужбина и много от тях стават жертви на есплоатация и измами.

Най-често в схема за есплоатация сезонните работници попадат както отговорят на обява от неясни частни лица. Обещанията са за нормална работа, добро заплащане и настаняване. Когато се озоват на масто се оказва, че условията са крайно мизерни. Нерядко някакъв повод им вземат документите, а заплащането някак се бави или не идва.

Повече от 1,2 млн. българи официално работят извън България. Над 30 % от тях са сезонни работници в земеделието на Европа. По държави данните сочат следното: в Германия са 300 хил. души, в Англия – 300 хил., в Италия – 100 хил., в Испания – 350 хил., Гърция – 120 хил., във Франция – 40 хил., в Австрия – 25 хил., в Швеция – 9 хил. българи.

Проблемите варират според държавите (или по-скоро ефективността на правораздаването им), но схемата е общо взето сходна – некоректен посредник закарва работици нелегално. Уж така се пестят разходи от примерно застраховки и осигуровки. Нелегалните работници обаче не разполагат и със защита, а са драстично по-ниско платени.

В Швеция, например сезонните работници обикновено берат горски плодове. Те често се изкупуват от нерегламентирани прекупвачи (и българи и шведи), които предлагат около 1/3 от реалната цена. Българските работници се озовават в ужасни условия и често се налага да спят под открито небе. Продуктивността на некултивирани растения силно варира според годината и понякога е съвсем слаба. Стига се до кризисни ситуации, при които стотици българи биват изоставени под открито небе в Швеция без средства да се приберат. Обикновено посредника ги е закарал, но е осъзнал че през тази година реколтата е слаба и надници няма да може да плаща.

Българите в Италия, са около 100 000, от които около 30 000 работят в земеделието. 96,1% са със срочни договори. Това всъщност е доста добре при положение че 43% от работниците в земеделието там са в сивата икономика, но е страно че при все че сме в ЕС и имаме пълно право на легална работа, все пак да има и нелегано работещи там българи. Нелегалните работници често живеят в гета извън населени места. Рядко влизат в контакт със синдикатите или местните институции и мигрират заедно с работата от регион на регион. Жертвите на експлатация понякога е трудно дори да бъдат открити, след както са подали сигнал. Заплащането е около 25-30 €/ден (40% от нормалното), а работният ден е по 10-12 часа.

Какво е важно да знят българските работници, преди да заминат:

  • Проучете добре агенцията-посредник или източника на информация, а по възможност и работодателя, при когото отивате. Първоначална информация на ще намерите на сайта на Агенцията по заетостта:  www.az.government.bg.
  • Трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език на страната на работодателя.
  • Не давайте документите си за самоличност на никого и под никакъв предлог.
  • Посъветвайте се с Националната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта и Бюрата по труда относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина.
  • Вземете с Вас адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях, местните компетентни власти или със Ситуационния център на МВнР-тел. +359 2 948 24 04+359 2 971 38 56 и e-mail: crisis@mfa.bg.
  • Не отговаряйте на обяви с неясен подател. Особено ако съдържат само малко име за контакт и избягват показване и подписване на документи. Това е ясен сигнал, че подателят планира да се покрие или се опасява от съдебни последствия.

Източник
ЧерномориеEurochicago

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button