България

Електронното заявяване на лични документи работи само теоретично

Електронната услуга за издаване на документи онлайн продължава да е неизползваема за българите в чужбина. Системата „Е-Консулски услуги“ на МВнР за половин милион лева продължава да боксува заради недомислици.

За година и половина системата за издаване на документи онлайн е използвана всичко на всичко от двама души. Единия опит е неуспешен поради това че е направен с американски, а не български електронен подпис. Това е тъжни извод от думите на външния министър Екатерина Захариева на вчерашното заседание на Министерски Съвет.

Системата е почти неизползваема поради тромавостта на процедурата и исканите документи. Например изискването за български електронен подпис. Който се издава при представяне на лична карта… в България. Т.е. така или иначе трябва да дойдеш до България за да изкараш електронен подпис (който и вероятно ще ти трябва единствено за това), та да може да заявиш подновяване на личните си документи от чужбина. Нещо, което доста обезмисля процедурата. А и всъщност няма проблем да отпадне, защото така или иначе документите се получават на ръка, когато самоличността може да бъде потвърдена.

Захариева е казала още че в момента нямаме дипломатическа поща. Документи се разнасят от и до посолствата и консулствата на ръка от служител, имащ път на там. Това доста забавя услугите за издаване на документи. А е нещо, което работещо електронно заявяване и издаване би облекчило.

Нямаме дипломатическа поща, това е истината. И затова съм предприела мерки за връщането на т.нар. командирска поща, но трябва да видим къде имаме национален превозвач, а не да чакаме дипломатически куриер да отиде.

Министър Захариева е съобщила че в МВнР ще отпадне изискването за заверка на подписа на преводите. Имало и възможност за намаляване и отпадане на 30-40% от таксите. Предлага валидността на международните паспорти а се увеличи до 10 години.

Източник
OFFNews

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button