БългарияРС Македония

Дипломатическият натиск трябва да продължи

Трябва да продължи дипломатическият натиск от страна на българското правителство върху македонските власт заради случая със Спаска Митрова, а и за да спрат по принцип преследванията на хора с българско национално самосъзнание и българско гражданство в Македония.

Това каза за Агенция „Фокус” Божидар Димитров, министър, отговарящ за българите в чужбина. Този случай е само едно звено от дълга верига от подобни действия на македонскит власти. „С вербалната нота е казано, че България може да спре подкрепата си за Македония за приемането й в ЕС. Беше подсказано, че българската позиция може да бъде преосмислена. Българите са обявявани за татаро-монголци, ще припомня и отношението към българските военни паметници, което в никакъв случай не е европейско, не е и световно, а е в противоречие и със законите на самата Македония”, заяви Димитров.

Божидар Димитров каза, че случаят е лична история, при която има съдебна драма.

Когато обаче има процеси, те винаги са във вреда на българския гражданин. Става въпрос за една майка, която все още кърми детето. При всички случай в цивилизования свят се дава предимство на майката, за да отгледа детето си. А тук се прилагат ефективни присъди, защото тя има една условна присъда, присъдата е, че не е осигурила легло на мъжа си, където той да си почива докато гледа детето. Това е смешно

, каза още министър Димитров. Коментарът на една македонска медия, че българското правителство е започнало дипломатическа война срещу македонските власти, проф. Божидар Димитров определи като пълни глупости.

Ние реагираме на един случай и не сме започнали дипломатическа война. Как смятат те, че ние няма да реагираме, когато става въпро за един български гражданин, който е вкаран в затвора. Те бяха свикнали, че могат да вършат какво ли не спрямо нас, а от София да не се реагира. Но добросъседските отношения се градят от двете страни. Не може така, особено при такива случаи

, беше категоричен той.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button