Свят

Дилма Русев стана президент на Бразилия

С 56 срещу 44 процента, на балотажа на президентските избори, дъщерята на българския емигрант адвокат Петър Русев – Дилма Русев беше избрана за първата жена-президент на Бразилия.

Дилма е избрана за наследник лично от харизматичния и изключително успешен бивш президент Лула да Силва, който не може да се кандидатира за трети пореден мандат, но ясно заявява желанитето си да го направи на следващите избори. Тя възнамерява да продължи с популярните социални проекти, които след 2003г. изведоха от бедността над 20 милиона бразилци.

Дилма е основен двигател на много от проектите, на които се дължи успеха на управлението на да Силва и бразилците разчитат успешното развитие да продължи. В период на глобална криза, Бразилия се развива изключително добре и се очаква до няколко години да се превърне в петата икономика в света. Беше сочена за почти сигурен победител още на първия тур, но мощна компроматна война и разколебаване на част от религиозните ѝ последователи след нейно изказване за декриминализиране на абортите. прати кандидатите на балотаж.

В първото си изказване след победата, Дилма заяви че няма да орязва разходите за социални и инфраструктурни проекти, но силно желае да реформира неефективната и корумпирана държавна администрация. В управлението си „за нова ера на просперитет“ тя зададе две основни цели – изкореняване на бедността и икономическа стабилост.

Дилма Русев

Не можем да почиваме, докато има гладни бразилци, бездомни семейства и изоставени деца. Изкореняването на крайната бедност е моята цел. Но смирено моля за подкрепата на всички, които могат да помогнат държавата да изгради мост над разделението между нас и да ни направят развита нация.

Русев обещава да създаде милиони работни места, да подобри инфраструктурата и образованието, да използва наскоро откритите петролни богатства. Междувременно бразилският министър на финансите Гиду Мантега, съобщи, че през следващите седмици правителството ще обяви мерки, които ще гарантират ускорен икономически растеж. Той не конкретизира мерките, а само каза, че те ще помогнат на дългосрочното финансиране на икономическите дейности в страната.

Президентът Георги Първанов, вече поздрави новия бразилски президент с победата:

Бразилският народ Ви гласува огромно доверие и вяра, че ще продължите реализацията на една политика, която нареди Бразилия сред водещите икономики в света и подобри социално-икономическото положение на милиони бразилци. Предстоящата Ви работа ще ви изправи и пред много нови предизвикателства. Дълбоко съм убеден, обаче, че съвременната визия и енергия, които демонстрирахте и на досегашната Ви работа, както и богатият Ви обществен и политически опит, ще бъдат гарант, че не само няма да отстъпите от започнатите широки реформи, но и ще дадете началото на нови, понякога нелеки, но такива, които са в интерес на цялото общество.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button