Външният министър Даниел Митов в Украйна

Външният министър Даниел Митов в Украйна

При посещението на Министърът на Външните Работи Даниел Митов в Украйна той потвърди подкрепата на България за териториалната цялост и независимостта на страната.

Там той върна визитата на Павло Климкин и се срещна също с ръководителят на Одеската областна държавна администрация Михаил Саакашвили, с извънредния и пълномощен посланик на Република България в Украйна Красимир Минчев и с Генералния консул на България Димитър Тучков.

Митов изрази надеждата си някой ден да види Украйна в Европейския Съюз. От своя страна Михаил Саакашвили коментира, че пътят на Украйна към ЕС минава през България и българите с украинско гражданство. По време на разговорите бяха обсъдени още необходимостта от инфраструктурни промени в Одеса, включително посредством средства от ЕС и потребността от законодателни и административни реформи в национален мащаб.

Министър Митов проведе и серия от срещи с българската общност в Одеса, посети болградската гимназия Георги Сава Раковски и дари на гимназията 11 компютъра от Министерство на Външните работи, както и българска художествена литература, осигурена от Министерство на културата.

В неделя вечерта министър Митов се срещна с представители на българската общност в Одеска област и заяви, че в краткосрочен план в областта ще пристигнат хуманитарни пакети на стойност 20 хиляди лева, предоставени от български граждани.

Даниел МитовСлед усилията, които Министерство на външните работи вложи, телевизионният канал “БНТ Свят” вече се излъчва в градовете Одеса и Измаил. Вярвам, че това ще повиши информираността на нашите сънародници и ще спомогне за активизиране на духовната и културна им връзка с България. Излъчването на родна телевизия е допълнителен начин и за изучаването на български език. Също така украинските граждани с българско самосъзнание ще могат да повишат и своята информираност по отношение на ЕС и НАТО, допринасяйки още по-активно за единението на Украйна и нейния европейски път.

Митов намекна и че се очаква българска телевизия скоро да започне да се излъчва и в други градове. След посещението в Одеска област министър Даниел Митов ще отпътува за Киев, където ще се присъедини към делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев, който ще направи двудневно официално посещение в Украйна на 7 и 8 юли.


Източници: МВнР, EuroChikago

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.