Бесарабия

Външният министър Даниел Митов в Украйна

При посещението на Министърът на Външните Работи Даниел Митов в Украйна той потвърди подкрепата на България за териториалната цялост и независимостта на страната.

Там той върна визитата на Павло Климкин и се срещна също с ръководителят на Одеската областна държавна администрация Михаил Саакашвили, с извънредния и пълномощен посланик на Република България в Украйна Красимир Минчев и с Генералния консул на България Димитър Тучков.

Митов изрази надеждата си някой ден да види Украйна в Европейския Съюз. От своя страна Михаил Саакашвили коментира, че пътят на Украйна към ЕС минава през България и българите с украинско гражданство. По време на разговорите бяха обсъдени още необходимостта от инфраструктурни промени в Одеса, включително посредством средства от ЕС и потребността от законодателни и административни реформи в национален мащаб.

Министър Митов проведе и серия от срещи с българската общност в Одеса, посети болградската гимназия Георги Сава Раковски и дари на гимназията 11 компютъра от Министерство на Външните работи, както и българска художествена литература, осигурена от Министерство на културата.

В неделя вечерта министър Митов се срещна с представители на българската общност в Одеска област и заяви, че в краткосрочен план в областта ще пристигнат хуманитарни пакети на стойност 20 хиляди лева, предоставени от български граждани.

Даниел Митов

След усилията, които Министерство на външните работи вложи, телевизионният канал “БНТ Свят” вече се излъчва в градовете Одеса и Измаил. Вярвам, че това ще повиши информираността на нашите сънародници и ще спомогне за активизиране на духовната и културна им връзка с България. Излъчването на родна телевизия е допълнителен начин и за изучаването на български език. Също така украинските граждани с българско самосъзнание ще могат да повишат и своята информираност по отношение на ЕС и НАТО, допринасяйки още по-активно за единението на Украйна и нейния европейски път.

Митов намекна и че се очаква българска телевизия скоро да започне да се излъчва и в други градове. След посещението в Одеска област министър Даниел Митов ще отпътува за Киев, където ще се присъедини към делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев, който ще направи двудневно официално посещение в Украйна на 7 и 8 юли.

Източник
Министерство на Външните РаботиEuroChicago

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button