РС Македония

Македонските българи съзададоха партия в РСМ

Партията ще се казва Граждански Демократичен Съюз. На чело е Петър Колев – председател на Сдружението за македонско-българско приятелство.

Самоопределящият се както македонски българин председател на Граждански Демократичен Съюз и бивш член на българската ВМРО-БНД. В изпълнителния комитет ще бъдат включени и бившият лидер на ВМРО-Народна партия Георги Трендафилов и изтъкнати българофили, които живеят в Македония.

На представянето Петър Колев благодари на всички, които са помогнали за събиране на необходимия брой подписи за регистриране на партията. Съобщи, че първото нещо, с което ще се захване ГДУ, ако получи доверието на гражданите, е въвеждането на ред и справедливост в Република Македония.

В интервю за БНТ той каза, че цели включване на българите в РС Македония в политическия живот, както и да посредничат между Скопие и София. Констатира, че гласът на самите македонски българи рядко се чува от институциите в България и липсва диалог.

Първостепенна цел остава РС Македония да почне да третира българите наравно с другите си граждани. Подчертава че в РСМ все още има дискриминация и не е допускат хора с българско самосъзнание например в правосъдната система и силовите структури. Поставят си за цел промени в македонската конституция и законодателство, които да включат и българите.

Петър Колев е пробългарски активист от РС Македония и един от неформалните лидери на българите там. Роден е през 1986 г. в Ново село, община Щип. Завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Цялото му семейство има българско гражданство. Брат му е завършил медицина у нас и работи в столична болница. Колев е женен за българка от Добрич и имат дъщеря.

Източник
Dir.bgБНТВечер

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button