носорог

Готвят още затвор и глоби за Спаска Митрова

Съдията-агент на тайната полиция /УДБА/ Иван Стаменов и колегите му готвят още затвор „Идризово“ за Спаска Митрова за „обида“, искат да плати най-голямата в историята на македонското правосъдие компенсация 32 000 Евро.

Още 10 месеца затвор и 1 000 000 денара /около 32 000 евро/ глоба готвят за родената в град Гевгелия абсолвентка от ЮЗУ „Н. Рилски“, българката Спаска Митрова, съобщи източник от правосъдното министерство в Скопие.

В края на декември 2008 г., както съобщи в. „Струма“, тя бе осъдена от местните магистрати с мотив, че обидила съдиите Иван Стаменов и Мая Аврамова. Присъдата срещу Спаска Митрова ще бъда потвърдена на по-висшата инстанция и ще влезе в сила, тя ще бъде вкарана отново в затвора „Изидрово“, уточни източникът от правосъдното министерство. Лично министърът бил изказал позиция по казуса „Спаска Митрова“. Той бил категоричен, че трябва чрез нея да се даде урок на „всички бугари у Македония“. Президентът на Македония Георги Иванов бил „за“ спиране репресиите срещу Спаска, но премиерът Груевски бил „против“.

Съдия Иван Стаменов се „обидил“, че Спаска Митрова цитирала нотариално заверено изявление на Живко Чавдаров, че е сътрудничел на тайната сръбска политическа полиция, известна като УДБА. Още по-скандално е, че той е искал и сексуални услуги от Спаска Митрова, за да бъде благосклонен при решаването на делото, заведено срещу нея от съпруга й сърбоман. Още по-интересно е, че и колежката на Иван Стаменов съдия Мая Аврамова също се е почувствала „обидена“ от Спаска Митрова, въпреки че, макар да е общоизвестно, че също е била сътрудник на УДБА, по неин адрес абсолвентката Митрова никога не е заявявала това. Скоростно колегите съдии на двамата агенти на тайните служби осъдиха Спаска, въпреки че основно правило в европейското законодателство е да си направят отвод поради близки колегиални отношения с „обидените“ и да прехвърлят по подсъдност делото в друг съд. В момента Апелативният съд в Скопие „решава“ дали да потвърди присъдата срещу Спаска Митрова, или да я върне за преразглеждане от друг състав. Според твърденията върховните магистрати ще потвърдят решението на колегите на „обидените“ съдии.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.