Бесарабия

Гаранции за българите и българският език в Украйна

Външният министър Кристиан Вигенин тази седмица беше на двудневно работно посещение в Украйна и получи гаранции за българите и българският език там.

Кристиан Вигенин

България реагира бързо и адекватно на случващото се в Украйна. Получихме гаранциите и по отношение на езика, и по отношение на защитата и ангажирането на малцинствата.

Няма нищо лошо в това България да подпомогне стабилизацията – икономическа и политическа, на една съседна страна. Вътрешната ситуацията върви към успокояване. Заплахата за евентуални военни действия от страна на Русия като че ли е изиграла по-скоро обединяващ ефект за украинското общество.

Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство заедно с международната общност да създаде необходимите условия за деескалация на напрежението и трайна стабилизация на страната. През 21 век проблемите не могат да се решават чрез военни действия.

Важно е правителството на Украйна да предприеме мерки, с които да  ангажира всички граждани независимо от тяхната етническа принадлежност, така че всеки един да се чувства полезен за политическата и икономическата стабилизация на страната и да се сложи край на конфликтите и противоречията.

Ако искаме да постигаме резултати, включително по отношение на езика, на защитата на българското малцинство, трябва да говорим с някого, а този някой в момента в Украйна е това правителство.

Българският външен Министър изрази удовлетворение от отказа на г-н Турчинов (изпълняващия длъжността президент на Украйна), с когото се срещна в Киев, да подпише решението на Върховната рада на Украйна за отмяна на Закона за държавната езикова политика. Според Вигенин това е много важен знак към българите в Украйна, защото „сигналите, които бяха изпратени от българска страна и други страни-членки бяха чути”.

среща в Киев

Вигенин обсъди със своя колега Андрей Дещица съдействието от страна от България за реализиране на европейските аспирации на Украйна и го покани да участва в Съвета на външните министри на страните-членки на Черноморското икономическо сътрудничество, който ще се проведе във Варна през м. юни т.г. Министър Дещица покани български експерти да участват в консултациите за изработването на нов закон за държавната езикова политика в Украйна, който да отчита интересите на различните етнически групи и национални малцинства, включително и на българската общност в Украйна.

По време на визитата си в Киев външният министър се срещна и с представители на българската общност в страната.


Среща на Вигенин с българи в Одеса

През втория ден на двудневното си посещение министър Вигенин се срещна с представители на българската общност в Одеса и отбеляза че посещението му в страната е израз на вниманието и загрижеността на България за случващото се в Украйна и отражението върху българската общност. Той запозна присъстващите с резултатите от проведените разговори с новото украинското държавно ръководство и пое ангажимент за съдействие от страна на българската държава да подкрепи стабилизацията на страната.

Среща на Вигенин с българи в Одеса

Министър Вигенин заяви, че ще запознае компетентните институции в България с актуални проблеми на българите в Украйна. По думите му се обмислят варианти за включването на Украйна и по-специално на Одеска област в проектите на България по линия на политиката за развитие. Беше поставен въпросът за съкращаване на сроковете за издаване на визи на украински студенти от български произход, обучаващи се в България, както и за възможността за изпращане на български учебници за училищата в региона. По време на срещата българската общност благодари на външния ни министър за поетите ангажименти.

През втория ден от визитата си в Украйна министър Вигенин проведе и разговор с новоназначения председател на Одеската областна държавна администрация Владимир Немировски.

Поводът на моето посещение в Украйна е за да изразя солидарността и подкрепата на България към украинския народ и в частност към българската общност. За нас е важно украинското правителството да съдейства за включването на отделните етнически групи в нормализирането на живота в страната.

Източник
Министерство на Външните Работи

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button