България

Висшето образование вече и онлайн

Стратегия на Министерството на Образованието за развитие на дистанционното обучение в родните университети предвижда студентите вече де могат да гледат лекциите през интернет. 

Просветният министър Сергей Игнатов съобщи че проектът на МОМН е одобрен за финансиране по еврофондовете по време на кандидатстудентската борса за етнически българи, живеещи в чужбина. За развитие на дистанционното обучение са одобрени по 10 млн. лв. от комитета за наблюдение по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.

По мое мнение дистанционното обучение ще отиде в историята. То ще бъде заменено от онлайн обучение. Различното е, че вече студентите ще могат да наблюдават лекциите на своите преподаватели през интернет. На практика през компютъра контактът с преподавателите може да бъде дори по-редовен за студентите, които често пропускат да посещават аудиториите.

смята просветният министър.

Всеки университет ще може да кандидатства със собствен проект за електронно обучение за отпуснатите от ЕС 10 млн. лв. Така дистанционната форма ще има различно лице във всеки ВУЗ. Очаква се първите онлайн лекции да тръгнат в края на следващата учебна година.

Според министър Сергей Игнатов електронното обучение ще помогне и на работещите студенти в цялата страна тъй като почти всички студенти работят и учат. Според него задължителната литература трябва да се включи в електронните архиви на университетите. До момента книги пред компютъра могат да четат студентите на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” и на Нов Български Университет.

Етнически българи, които живеят в чужбина, се страхуват от мераците на някои университети да приберат от тях солени семестриални такси като за чужденци. Сред студентите се носят слухове, че в администрацията на държавните университети настоявали за сключване на предварителен договор за определена семестриална такса.

Просветният министър Сергей Игнатов подчерта, че по сила на двустранни международни споразумения студентите от Украйна и Молдова не плащат такси в държавните университети, а само в частните. Министърът пое ангажимент да разследва всеки сигнал за злоупотреби.

Сергей Игнатов със студенти

Българските гимназисти от Украйна и Молдова подариха сувенири на министър Сергей Игнатов, след като се запознаха с възможности за кандидатстване в родните университети. Снимка: Екатерина Титова

Източник
вестник Монитор

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button