БесарабияБългария

Улесняваме издаването на визи за българи от Украйна

Министерството на Външните Работи е изпратило указания до посолството в Киев и консулството Одеса да улеснят издаването на визи за българи от Украйна.

От пресцентъра на Министерски Съвет посочват:

Ситуацията в Източна Украйна остава изключително напрегната и нестабилна, с продължаващи на места сражения между правителствените сили и сепаратистите. Хуманитарната обстановка е усложнена, особено в района на Донбас, където са водят военни действия. В тази връзка Министерството на външните работи подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна, като формата и начинът за предоставянето и́ са процес на уточняване.

Разчитаме, че властите в Украйна няма да допуснат нарушаване на принципа на пропорционалност при определяне на броя на подлежащите на мобилизацията в местата с компактно българско население и ще предприемат необходимите действия за предотвратяване на напрежението в районите с българско или друго малцинство.

Преодоляването на всички негативни последици от продължаващия конфликт в Украйна е възможно единствено при постигането на траен мир по пътя на диалога. България последователно подкрепя засилената международна активност, включително посещението на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Киев и Москва, с основна цел съгласуване на мерки за прилагане на Минските споразумения.

Въпросът, който вече е поставен пред украинския посланик в София, ще бъде обсъден и по време на предстоящо посещение на министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин в България.

В момента се уточнява и по какъв начин и под каква форма да бъде предоставена хуманитарна помощ за етническите българи в страната.

Източник
Mediapool

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button