Европа

Регистрация на чужденците от ЕС във Великобритания

Великобритания планира регистрация на гражданите на други страни от ЕС, пребиваващи там, преди Brexit. Това ще се прави, за да може да се уреди статута им, след напускането на ЕС.

Чрез регистрацията се опитват да решет един от проблемите при напускането на ЕС от Великобритания. Над три милиона граждани на ЕС пребивават постоянно там, без да са се нуждаели от визи, разрешителни и регистрации. При Brexit автоматично се озовават в държава извън ЕС, и съответно без право на свободно движение.

Предложението и детайлите как да бъде евентуално реализирано тепърва ще бъдат осъждани при поредния кръг преговори между Великобритания и ЕС.

Вероятно всички граждани на ЕС във Великобритания ще трябва да заявят интереса и да продължат да пребивават там и да се регистрират. След тромавия и дълъг в момента процес по регистрация, гражданите на други държави от ЕС получават документи, с които могат легално а пребивават и след 2019-а. Към момента няма такова изискване, но въпреки това доста хора подават документи за регистрация.

Според Гардиан в момента там пребивават постоянно около три милиона граждани на други страни от ЕС. Никой обаче не би могъл да каже колко точно са. Според приблизителни оценки, българите във Великобритания са между 50 и 200 хиляди. При преброяването на населението през 2011-а, само (официално преброените) българи в Лондон са били над 27 000 души.

Източник
Economic.bg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button