Свят

Българско образование. Навсякъде.

Вече е възможно децата да получават качествено българско образование където и да се намират.

Притеснявате се, че в чужбина децата постепенно се откъсват от корените си?

Наблизо няма българско училище или е сложно детето да го посещава?

Децата растат сами, защото не искате да прекъсват образованието си в България?

Искате детето да получи образование в страната, в която сте, но не и да забрави българския и да не знае почти нищо за България?

Страхувате се, че дори детето да има достъп до някакво образование на български (с цената на сериозна част от малкото време, което можете да прекарвате заедно), то няма да получи необходимото лично внимание?

Вече има решение.

В свят, в който всички сме свързани в информационна мрежа, позволяваща ни достъп до океан от информация и комуникация в реално време без значение къде се намира другия, дистанционното образование също не би трябвало да е проблем, нали? И не е.

Българската интерактивна онлайн платформа за образование Прознание стартира първите специализирани курсове за българчета в чужбина. Изключително полезна е живата връзка с учител в България и връстници. За да е възможно обучението е необходимо само устройство с прилична връзка с Интернет, микрофон и слушалки (или говорители). Обучението в специално адаптираните програми за българчета в чужбина е по български език, история, култура и традиции.

Курсовете за българчета в чужбина са предназначени за деца между 4 и 18-годишна възраст с различна степен на познаване на българския език. Целят да подпомогнат тяхното ограмотяване, свободно общуване и надграждане на езиковите умения.

Даваме си сметка, че децата, живеещи в друга държава, имат нужда от специалисти, с които да учат родния език, за да имат самочувствието, че наистина го владеят и поддържат. Прознание е не само образователно решение за учениците, но и връзка между българчета от различни части на света, които в един и същи момент учат родния език със своя учител и създават нови приятелства.

Със сигурност няма смисъл да им преподаваме химия, тъй като те я учат на езика на държава, в която живеят. Затова сме насочени към това да поддържаме усещането за българска идентичност – опознаване на страната, културата, забележителностите, историята, да могат да пишат, четат и да се изразяват на прилично ниво.

Организацията по курсовете в Прознание се съгласува с родителя и се създава правилната програма според индивидуалните нужди.

Родителят има достъп до целия архив от видеоматериали, уроци и постижения на детето си. Не е възможно ученици под 18-годишна възраст сами да се регистрират без знание и участие на родител. Интерактивните уроци се случват чрез видеоконферентна връзка във виртуална класна стая. Тя е ограничена до 12 ученици, които може да бъдат разпределяни по групи и да сигнализират, ако имат въпрос. Учителят може да контролира връзката между учениците. В концепцията е залегнала идеята, че няма нищо по-ценно от това да можеш да попиташ, ако има нещо неясно.

В платформата работят 35 учители на различна възраст, а софтуера се разработва и тества вече над три години. Постоянно се получава обратна връзка от учениците и учителите и системата се подобрява. Резултатът е че е използваема, полезна и забавна и за деца в предучилищна възраст, които тепърва ще се учат да четат.

Учителите имат възможност в реално време да включват видеоматериали, наред с виртуалната бяла дъска.

Подобни платформи се явяват естествена еволюция. От поръчката на DVD-та със специализирани курсове, през колекции записи, до модерната интерактивност и индивидуален подход. Радващо е че до скоро това беше запазена територия за технологично насочени курсове и университети, а вече прониква и в по-консервативната сфера на средното и начално образование. Българската платформа е сред първите в света, заедно с канадски, американски и китайски.

Повече информация можете да намерите в сайта на Прознание и страницата във Facebook.

Back to top button