Свят

Българско знаме в Чикаго

За девета поредна година пред кметство в центъра на беше издигнато българско знаме в Чикаго и прозвуча българският химн по случай националния ни празник.

През февруари 1960 г. група българи се срещнали с тогавашния градоначалник Ричард Дж. Дейли и му разказали за петвековното турско иго и освобождението на родината си след това. Трогнат от историята на нашите съотечественици, Ричард Дж. Дейли издал прокламация, с която обявява 3 март за Български ден в Чикаго и дава право в центъра на града в 12.00 часа на обяд на 3-ти Март да се издига българското знаме.

Събитието тази година се е провело на първи Март, през почивен ден за да могат повече българи да присъстват. Поради минусовите температури и благодарение на гостоприемните домакини, този път събитието се проведе в самата сграда на кметството. Учениците от българските училища и техните родители бяха превозени с автобуси до центъра. Българите които не можеха да присъстват, можеха да наблюдават на живо по телевизия BiT.

Бяха прочетени поздравителни писма от името на кмета на града Рам Емануел и от главния прокурор на щата Лиса Мадиган.

трети Март в Чикаго

Генералният консул на Република България в Чикаго Симеон Стоилов също поздрави всички българи.

Симеон Стоилов

Всички ние сме късче от този флаг, който се вее над нас. Ние сме късче от България. Вашата кръв е кръвта на България, вашата плът е плътта на България и това ще остане така завинаги, защото България не може без вас, няма да е същата без вас, без всички онези, които са някъде другаде по света, но не и в България.

Единадесетте български училища в Чикаго представиха подготвена програма. Представиха се и танцовите състави  „Хоро“ и „Верея“, които заедно се хванаха за ръце и заиграха още докато младите изпълнители на народни песни пееха.

хоро в Чикаго

Както обикновено, накрая малки и големи се хванаха на дълго Дунавско хоро.


Българското училище в Лос Анджелис „Св. св. Кирил и Методий“ също отбеляза Националния ни празник с тържество. Дъждът не успя да попречи на малки и големи да се включат в хората, водени от танцовите състави „Хоротропци“ и „Хоп-троп“, а гласовитите дечица от вокалната група „Бъдничета“ към училището зарадваха по-възрастните с песни и стихове за Родината.


Българско хоро имаше и на площада Сан Марко, Венеция.


Източници: EuroChicagoBGvoice

Източник
EuroChicagoBGvoice
Back to top button