Европа

Ще има Български Културен Център в Тирана

До края на годината се би трябвало албанският парламент да ратифицира спогодбата за Български Културен Център в Тирана, Албания.

На среща с министър Божидар Димитров представители на някои от българските организации в Албания са се оплакали, че вече няколко години чакат откриването на българския културен център и това няма да се случи и тази година. Българското народно събрание вече е ратифицирало споразумението за откриване на културен център, очаква се до края на годината това да направи и албанският парламент. Божидар Димитров е подчертал че България не се е отказала от тази идея. За пример той посочил, че страната ни поддържа два български културни центъра в Западните покрайнини в Цариброд и Босилеград, ще се открие и такъв център в Тирана, където живеят много българи.

Българските дружества в Албания са няколко. След като до Втората световна война българите в Албания имат свои религиозни и културно-просветни организации, през втората половина на ХХ век учебното дело сред българите християни е главно на т. нар. „македонски език“. След 1990 г. възниква първата организация на българите в град Елбасан – на майсторите-строители от Голо Бърдо с председател Джафер Хайрулай.

През 1999 г. в Тирана е регистрирано българското Културно-просветно дружество „Иван Вазов“ което има филиали в Мала Преспа, Голо Бърдо, Кукъска Гора. Председател на дружеството е Зехрудин Докле – кинорежисьор, по произход горанец от с. Борье. Дружеството работи с кандидатите за следване в България и с желаещите да получат българско гражданство.

В Мала Преспа има местно дружество „Преспа“, което работи с „Иван Вазов“ и „Просперитет“ Голо Бърдо.

През 2000 г. в Тирана е регистрирано Културно-просветно дружество „Просперитет Голо Бърдо“ с председател Хаджи Пируши. Целите на организацията са да опазва, изучава и развива българските традиции и обичаи в района на Голо Бърдо, да работи за съхраняване идентичността на българите, разпръснати из Албания и чужбина. Друга негова цел е да развива връзките с България и да съдейства на младежите да учат у нас, също и на кандидатите за поучаване на българско гражданство.

Научно-изследователска дейност развиват Етнокултурното дружество „Голо Бърдо“ с председател Рамазан Чадри в столицата Тирана и Етнокултурното дружество „Гора“ с председател Нафиз Докле в Кукъс.

Източник
ИА Фокус

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button