Европа

Български кариерен форум за шести път в Лондон

В Лондон се проведе шестият поред български кариерен форум. Над 200 студенти и млади професионалисти се срещнаха български компании.

Домакин отново бяха посолството на Република България и Българският културен институт. 22 компании от различни сектори представиха възможностите за кариерна реализация в родината пред млади българи, които по настоящем учат и се развиват професионално зад граница. Чрез форума фирмите пък опитват да привлекат работна ръка с чуждестранен опит.

Програмата включи изложения, презентации и работилница за CV. Уъркшопът за писане на успешно CV е нововъведение тази година.

Събитието откри Явор Гочев:

Шест години всеки от нас „краде време“ от своя работодател, от своето семейство, от своите приятели, за да може да организира това изложение. Ние не сме професионална компания. Напротив – ние сме група ентусиасти, която се опитва да прави нещо полезно. Надявам се, че го постигаме! Затова „Български кариерен форум“ съществува вече цели 6 години.

Явор Гочев – член на Съветническия борд

Участниците приветства и посланика ни във Великобритания:

Именно днешният форум е да върне интереса на младите хора към Европейския съюз като инструмент, който да им осигури по-добро бъдеще в тяхната родина. Там, където са техните близки и биха се чувствали в много отношения и психологически по-добре отколкото в най-добрата и високо развита чужбина.

Константин Дмитров – посланик на Република България в Обединеното кралство

Посетителите бяха различни хора – от първокурсници до професионалисти със солиден опит зад гърба си. Обмислящи връщане в родината, уплашени от Brexit или просто любопитни. По традиция събитието прерасна в своеобразна среща на българи във Великобритания с афтърпарти и нетуъркинг в неформална обстановка.

Сънародниците ни в Лондон са около 33 000, над 2 000 от които са студенти. приблизително толкова са и в Берлин, където ще се проведе следващия кариерен форум след месец.

През годините събитията на Българския кариерен форум в Лондон, Единбург и Франкфурт са били посещавани от над 2000 студенти и млади професионалисти. В кампанията са участвали над 100 български работодатели. Според статистиката, форумът помага ежегодно на около 30 души започват работа или стаж в България.

Организацията е доброволческа и се осъществява от десетки дейни настоящи и бивши студенти, които са в основата на осъществяването на инициативата всяка година.

Източник
Български Кариерен ФорумBloomberg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button